Külföld

A Vatikán kiadott egy iránymutatást arról, hogyan kell facebookozni

rtl.hurtl.hu

2023. május 29. 14:54

A Szentszék szerint a felhasználóknak szerető felebarátként kell tekinteniük egymásra, és a véleménybuborékok veszélyeire is felhívták a figyelmet.

A Vatikán hétfőn iránymutatást adott ki arról a katolikus híveknek, hogyan kommunikáljanak a közösségi médiában – írja az AP.

Azt kérték, hogy jól átgondoltan posztoljanak, kommenteljenek, ne pedig „reaktívak” legyenek és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy szerető felebarátként tekintsenek egymásra.

A véleménybuborékok veszélyére is felhívták a figyelmet: úgy vélik, nem szabad elutasítani azokat, akik más véleményt képviselnek. Az ilyen tendenciák olyan eszmecseréket eredményezhetnek, amelyek 

súlyosbíthatják a megosztottságot, konfliktusokat szíthatnak, és elmélyíthetik az előítéleteket

– áll a dokumentumban.

A Vatikán kommunikációs hivatala emellett „lelkipásztori reflexiót" adott ki, amiben válaszolnak azokra a kérdésekre, amelyeket évek óta kapnak azzal kapcsolatban, hogyan használja egy keresztény a közösségi média felületeit. Az online kockázatokra is kitértek, amelyek szerintük az álhírek és a mesterséges intelligencia terjedésével járnak együtt.

A Szentszék a technika fejlődésével párhuzamosan, évtizedek óta kínál ilyen gondolatokat a kommunikációról, üdvözölve az általuk kínált lehetőségeket, de figyelmeztetve a buktatókra is. Ferenc pápa az utóbbi időben többször figyelmeztetett annak veszélyére, hogy a fiatalok okostelefonjaikhoz való ragaszkodása a személyes barátságok kárára megy.

Nyitókép: Ferenc pápa. Fotó: AP/Alessandra Tarantino.

#Külföld#vatikán#közösségi média#iránymutatás#ferenc pápa#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk