Külföld

Marad Erdoğan? – Lezárult a szavazás a török elnökválasztás második fordulójában

rtl.hurtl.hu

2023. május 28. 17:36

Az első forduló harmadik helyezettje a jelenlegi elnököt támogatja.

Helyi idő szerint délután 17 órakor (közép-európai idő szerint 16 órakor) bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban a vasárnapi elnökválasztás második fordulójában. A legnagyobb ellenzéki párt szerint egy volt képviselőjük megsérült egy összetűzés során, írja az MTI.

A második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdoğan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzött meg egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Most vasárnap már csak a legjobban szereplő két jelölt mérettette meg magát.

Az államfőválasztás első fordulóját Erdoğan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával. Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Özgür Özel, a CHP frakcióvezető-helyettese vasárnap a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy Ali Seker volt parlamenti képviselőjük megsérült egy összetűzés során a délkelet-törökországi Sanfliurfa tartomány Karaali falvában, ahol társaival megfigyelőként tartózkodott. A dulakodás oka az volt, hogy Sekerék felszólaltak a tapasztalt szabálytalanságok ellen.

A májusi török elnökválasztás első fordulójának harmadik helyezettje, Sinan Ogan arra szólította fel híveit, hogy a második fordulóban Erdoğant támogassák. Azzal indokolta döntését, hogy szerinte Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás alapja, hogy a parlament és a köztársasági elnökség ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon.

Korábban arról írtunk, hogy még a kiélezett helyzetben is nyerhet a jelenlegi elnök. Az első fordulóról az RTL Híradó így tudósított:


Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

#Külföld#Recep Tayyip Erdogan#törökország#elnökválasztás#második forduló#szavazás

Címlapról ajánljuk