Külföld

Erdogant támogatja a török elnökválasztás harmadik helyezettje a második fordulóban

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 21:06

A dobogósként befutó Sinan Ogan tagadja, hogy a politikai pozíciókról szóló alkudozás befolyásolta volna a döntését.

A májusi török elnökválasztás első fordulójának harmadik helyezettje, Sinan Ogan arra szólította fel híveit, hogy a második fordulóban Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnököt támogassák – írja az MTI.

Ogan hétfői sajtótájékoztatóján azzal indokolta döntését, hogy szerinte Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás alapja, hogy a parlament és a köztársasági elnökség ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon. Hozzátette, az ellenzéki Nemzet Szövetsége pártszövetség nem tudta biztosítani a parlamenti többséget, a politikus egyúttal elutasította azokat az vádakat, amelyek szerint politikai pozíciókról szóló alkudozás befolyásolta volna a döntését.

Mint arról beszámoltunk, Erdogan hivatalban lévő elnök 49,51 százalékkal megnyerte Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót szükséges tartani.

A nem hivatalos végeredmény szerint Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg, a fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik: Sinan Ogan 5,17 százalékot, Muharrem Ince 0,44 százalékot kapott. A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik meg, tehát Erdogan és Kilicdaroglu.

Nyitókép: Recep Tayyip Erdogan kezet fog Sinan Ogan, az ATA szövetség korábbi elnökjelöltjével Isztambulban. Turkish Presidency via AP

 

#Külföld#török választások#erdogan#támogatás#második forduló

Címlapról ajánljuk