Külföld

Most már biztos, hogy Erdoğan nyerte a török elnökválasztást

rtl.hurtl.hu

2023. május 28. 21:10

Ezt már nem hozza vissza az ellenzék.

A szavazatok nagyjából 99 százalékának megszámlálása után Recep Tayyip Erdoğan elnök vezet a törökországi elnökválasztáson, ami már biztos győzelmet jelent számára. A jelenlegi elnök 52,11 százalékot kapott, míg kihívója, Kemal Kılıcdaroglu 47,89-et, írja a CNBC.

Közben már az állami média és Erdoğan is győzelemről számoltak be. Az elnök arról beszélt, hogy nemcsak ő, hanem az ország minden lakója a választás nyertese. Több külföldi vezető is gratulált az elnöknek: Orbán Viktor a második volt, őt a katari emír előzte. Azóta többen között a szerb elnök, az iráni kormány, valamint a palesztin vezetőség is gratulációját fejezte ki.

Korábban arról írtunk: a második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdoğan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzött meg egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Most vasárnap már csak a legjobban szereplő két jelölt mérettette meg magát. Arról is híreztünk, hogy még a kiélezett helyzetben is nyerhet a jelenlegi elnök. A választásról az RTL Híradó is tudósított:

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#Recep Tayyip Erdogan#törökország#választás#győzelem

Címlapról ajánljuk