Külföld

Szerető édesanyának tartották a 49 éves nőt, aki az ítéletnapra készülve irtotta ki családját

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 12:13

A hozzá közel állók odaadó anyukának gondolták Lorit egészen addig, amíg el nem kezdte olvasni egy önjelölt próféta, Chad Daybell könyveit. Azután, hogy személyesen is találkoztak, néhány hónap leforgása alatt meghalt Lori férje, majd két gyereke, Chad feleségének halála után két héttel pedig összeházasodtak Hawaii-on. Nem tartottak sokáig a mézeshetek, gyorsan fény derült a borzalmakra – de azóta sem látszik, hogy a nő bármit megbánt volna.

Ép ésszel nehéz felfogni, hogy a hitére hivatkozva a saját gyerekeivel végzett a 49 éves Lori Vallow Daybell, aki a letartóztatásakor készült rendőrségi fotón is öntelten mosolygott. A jog szerint már nem kérdés, hogy részt vett 16 éves lánya, Tylee és örökbefogadott fia, a 7 éves JJ megölésében, május 12-én az esküdtszék ugyanis kimondta bűnösségét.

Lori Vallow Daybell 1973. június 26-án született Lori Norene Cox néven, Kaliforniában – írja róla a People. 19 évesen hozzáment középiskolai szerelméhez, de ez a házasság rövid volt, gyerekük nem született. 1995-ben megházasodott William Lagioia-val, akivel egy fiuk született, Colby Ryan. Ez a házasság is rövid volt, 1996-ban elváltak. Lori 2001-ben ment hozzá harmadik férjéhez, Joseph Ryan-hez. Egy Tylee nevű lányuk született, de 2004-ben elváltak. 2005-ben Charles Vallow lett a férje, akinek előző házasságából két vérszerinti gyereke volt, kisfiukat, JJ-t pedig együtt fogadták örökbe.

A hozzá közel állók sokáig nem gondolták, hogy bármi baj lenne Lorival, gondoskodónak ismerték, aki az autista JJ számára is ideális, türelmes anyuka volt. Emellett a nő elkötelezett tagja volt a legnagyobb mormon felekezetnek, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának. Tylee is élvezte a nővér szerepét, néha viccből a saját gyerekeként emlegette a kis JJ-t.

A testet megszálló sötét lelkek

A CBS összefoglalójából kiderül, hogy a rokonok szerint Lori valamikor 2017 körül változott meg, amikor elkezdte olvasni az önjelölt próféta, Chad Daybell ítéletnapi felkészülésről szóló könyveit. A nő 2018-ban személyesen is kapcsolatba került az idahói Rexburg mellett élő szektavezérrel, vallási podcastokat is indítottak közösen. Lorihoz hasonlóan Chad is házas volt, feleségével, Tammy-val öt gyereket neveltek.

Lori egyik barátja, Melanie Gibb később arról számolt be, hogy fültanúja volt, amikor Chad és Lori arról beszélgettek, hogy 

vannak emberek, akiknek a testét sötét lelkek szállták meg

– őket zombiknak nevezték. A nő egy másik barátja arról beszélt, hogy Lori „démonként” kezdett beszélni saját férjéről, Charles-ról.

2019-ben Charles a rendőrséghez fordult félelmében, mondván, hogy felesége az ítéletnapra készülő istenségnek képzeli magát, és életveszélyesen fenyegeti. A férfi beadta a válókeresetet arra hivatkozva, hogy félti saját és gyerekei biztonságát. 2019 júliusában az arizonai Chandlerben Charles elment abba a házba, ahol Lori a gyerekekkel lakott, hogy JJ-t iskolába vigye. Ott azonban Lori testvére, Alex Cox agyonlőtte. A férfi azt állította a rendőröknek, hogy Charles és Lori összeverekedett, ő pedig önvédelemből ölte meg sógorát. Ugyanezt mondta Lori és Tylee is, így végül nem emeltek vádat Alex ellen.

Elkezdtek meghalni a családtagok

2019 szeptemberében Lori elköltözött Rexburgbe, ahol Chad Daybell élt. Velük egy házba költözött Alex is. Lori, Tylee, JJ és Alex négyesben mentek 2019. szeptember 8-án kirándulni a Yellowstone Nemzeti Parkba, ekkor látták utoljára élve Tylee-t, akiről a nő ismerőse szerint a saját anyja „zombiként” beszélt.

Mobiltelefonjának GPS-adatai alapján kiderült, hogy egy nappal Tylee eltűnése után Alex Cox mintegy két órát töltött Chad Daybell udvarában. Negyed órával azután, hogy távozott onnan, Chad egy sms-t írt a feleségének, Tammynek:

Láttam egy nagy mosómedvét a kerítésnél. Gyorsan bementem a puskámért, és még mindig ott volt. Elég közel mentem hozzá, hogy egy lövéssel leterítsem. Most már a kisállat-temetőnkben van.

A hétéves JJ-t 2019. szeptember 22-én látták utoljára. Melanie Gibb elmondta, hogy barátjával, David Warwickkel együtt Lori rexburgi otthonában vendégeskedtek hétvégén. David látta, hogy szeptember 22-e éjjelén Alex bevitte a kisfiút Lori lakásába, de másnap reggel, amikor JJ felől érdeklődött, Lori azt mondta neki, hogy JJ zombi, ezért Alexnek el kellett vinnie őt. Szeptember 23-án Alex a GPS-adatok szerint megint megjelent Chad udvarában, de ezúttal csak alig több, mint negyed órát töltött ott.

2019. október 19-én Chad felesége álmában meghalt. Gyerekeik később azt nyilatkozták, hogy a halottkém szerint Tammy halálának természetes oka lehetett. Ezt elfogadták, mert a nő már a halála előtt beteg volt, és elutasították anyjuk boncolását. Alig több, mint két hét telt el Tammy halála után, amikor Lori és Chad összeházasodott Hawaii-on.

2019. november 26-án a rexburgi rendőrök kimentek Lori lakásához JJ-t keresve. A kisfiú nagyanyja kérte meg a rendőrséget, hogy ellenőrizzék, jól van-e a gyerek, mert már hónapok óta nem hallott felőle. Lori először azt hazudta, hogy JJ Melanie Gibb-nél van Arizonában. Melanie később felhívta a rendőrséget és elárulta, hogy a kisfiú nem volt nála.

Miközben a rexburgi rendőrök JJ-t keresték, kiderült, hogy Tylee-nak is nyoma veszett, ezután országos körözést adtak ki a gyerekekre. 2019 decemberében Lori és Chad visszautazott Hawaii-ra, ám ugyanabban a hónapban a Fremont megyei seriff hivatala elrendelte Tammy holttestének exhumálását, mert gyanússá vált a nyomozók számára a nő halála. Közben Alex is elhunyt, de nála természetes halálokot állapítottak meg.

2020. január 25-én elrendelték Lori számára, hogy mutassa meg a hatóságoknak a gyerekeit. Mivel ennek nem tett eleget, február 20-án Hawaii-on letartóztatták, majd átadták az idahói hatóságoknak. Még Lori letartóztatása után sem derült ki, hogy mi lett a gyerekekkel. Az FBI, a rexburgi rendőrség és a Fremont megyei seriff hivatala június 9-én kiszállt Chad házához. Felásták az udvart, ahol a GPS-adatok szerint Alex az előző év szeptemberében időzött, és emberi maradványokat találtak. JJ-t egy fa alá temették, 50 méterrel arrébb pedig Tylee-t is megtalálták a Daybell család „kisállat-temetőjében”. Ezután Chadet is letartóztatták.

Az igazságügyi patológus szakértő szerint JJ száját beragasztották, és egy műanyag zacskóval megfojtották. Tylee halálának okát meg nem határozott módon elkövetett gyilkosságként említik. A Fremont megyei ügyész nyitóbeszédében azt mondta, hogy

Lori a pénzt, a hatalmat és a szexet, vagy azok ígéretét használta arra, hogy megkapja, amit akar.

2021 májusában Chadet és Lorit megvádolták JJ és Tylee meggyilkolásával, ezen felül a férfit első felesége, Tammy megölésével is. Júniusban Lorit azzal is megvádolták, hogy szövetkezett a negyedik férje, Charles megölésére. Bűnösségüket tagadták, Lori ügyében pedig felfüggesztették az eljárást, miután egy bíró megállapította, hogy mentális állapota miatt alkalmatlan a tárgyalásra.

2021 augusztusában az ügyészek közölték, hogy halálbüntetést fognak kérni Chadre. Chad és Tammy Daybell gyerekei a sajtóban nyilatkozva azt mondták, hogy szerintük apjuk ártatlan, Lori és Alex csalták őt tőrbe.

Tavaly áprilisban a bíró úgy határozott, hogy pszichiátriai kezelését követően Lori alkalmas a tárgyalásra, aki vallomást azonban nem tett. Chad ügyvédeinek kérelmére a bíró idén márciusban helyt adott annak, hogy kettejük ügyét külön tárgyalják. Chad esetében még nem tűztek ki eljárást, Lori bűnösségét viszont gyorsított eljárásban, idén május 12-én kimondták két gyermeke, Tylee és JJ megölésében. Vádolják azzal is, hogy szövetkezett Tammy Daybell meggyilkolására, illetve jogtalanul vette fel a gyerekek után járó családi pótlékot.

Volt apósa, Larry Woodcock azt mondta, hogy feleségével, Kay-jel úgy ismerték Lorit, mint aki szereti a gyerekeit, nem tudták elképzelni, hogy bántaná JJ-t és Tylee-t, ezért nehéz volt elhinniük, hogy a menyüket gyilkossággal vádolják. Azt gondolták, hogy a pár rejtegeti a gyerekeket. A bíróságon vallomást tett Lori testvére, Summer Cox Shiflet is, aki azt állította: Lori azt mondta neki, hogy a gyerekek biztonságban vannak. Ám lejátszották a tárgyalóteremben kettejük telefonbeszélgetését: Summer kiabált Lorival, hogy a gyerekei halála után Hawaii-on a tengerparton táncol. 

Ha hagytad, hogy ez történjen velük és elástad őket, mint a szemetet, nem ismerlek

– mondta Summer a telefonba, hozzátéve, hogy befogadta volna a gyerekeket.

Kiderült az is, hogy Lori email-üzeneteket váltott Chaddel arról, hogy „sötét”, vagy „világos” a gyerekei lelke. A szektavezér azt írta, hogy Tylee lelke „4.1S”, JJ-é „4.2V”, hozzátéve, hogy a 2-es és 3-as értékűek képesek a földi életük során oldalt változtatni, a 4.1-es vagy afölöttiek viszont lehorgonyoztak.

Mint az Insider írja, az eljárásban vallomást tett a Chad által vezetett kis szekta egyik tagja, Zulema Pastenes, aki elmondta: a szektavezér arról biztosította, hogy ha eljön az ítéletnap, egyike lesz a 144 ezer megmenekülő kiválasztottnak. Zulema különlegesnek érezte magát, hitt abban, hogy jót tesznek azzal, hogy megszabadítják a Földet a sötétségtől és a gonosz lelkektől. Chad arra biztatta, hogy zárjon ki mindent, csak a vallásra koncentráljon. Zulema szerint Chad és Lori a nő testvérére, Alexre is kiterjesztette befolyását. Chad elhitette Alex-szel, hogy „halhatatlan angyal”, aki azért jött a Földre, hogy Lorit védelmezze.

Zulema arról is beszélt, hogy együtt imádkoztak Lorival, hogy kiűzzék a nő negyedik férjét, Charles-t hatalmukba kerítő gonosz szellemeket, ám minden alkalommal, amikor sikerrel jártak, egy még erősebb gonosz szellem költözött Charles testébe. Lori így jutott arra, hogy el kell pusztítania férje testét. Zulema azóta elhagyta a szektát, amit már gonosznak és manipulatívnak tart.

Nyitókép: Natalie Behring/Getty Images

#Külföld#Lori Vallow Daybell#chad daybell#gyilkosság#családirtás#szekta#amerikai egyesült államok#bűnügy#ma

Címlapról ajánljuk