Külföld

A bécsi nagykövetünk szerint Magyarországnak szuverén joga az embercsempészeket szabadon engedni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 8:15

Nagy Andor találkozott az osztrák külügyminiszterrel, és próbálta megnyugtatni, hogy azokat engedik szabadon, akik büntetéséből már csak kevés van hátra, és ők sem Ausztria felé mennek.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn, az EU-s külügyminiszterek brüsszeli csúcstalálkozója előtt azt közölte újságírókkal, hogy bekéretik a magyar nagykövetet a szabadon engedett embercsempészek ügye miatt. A bűnözők szabadon engedéséről az RTL Híradó mutatott be videót:


Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete arról tájékoztatta az Infostartot, hogy a találkozó lezajlott. A keddi konzultáció során az osztrák külügy azt sérelmezte, hogy senki nem egyeztetett velük arról, hogy 700 börtönben ülő embercsempészt szabadon enged Magyarország.

700 ember elég sok, egy kritikus tömeg, nincsenek rá felkészülve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriába menni

– fogalmazott Nagy Andor.

A magyar nagykövet azt mondta az osztrák külügyminiszternek, hogy

Magyarországnak szuverén joga egy ilyen döntés, eszünkbe sem jutott, hogy valaki ezt sérelmezni fogja, azt gondoljuk, nem ártunk senkinek, egyik szomszédos ország ellen sem irányul ez a döntés.

Nagy Andor elmagyarázta az osztrák diplomácia vezetőjének, hogy a magyar börtönökben körülbelül 2400 embercsempész tölti büntetését, ami több mint 12 százaléka az összes fogva tartottnak. Ennyi elítélt sok pénzébe kerül az államnak, ezért döntött úgy a Belügyminisztérium, hogy akiknek „már csak kevés volt hátra” a büntetésükből, azokat szabadon engedi.

Az embercsempészet miatt ülő rabokat azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy 72 órán belül elhagyják el Magyarországot, és oda távoznak, ahonnan érkeztek: 

többnyire Szerbiáról, Romániáról és Ukrajnáról van szó, nem Ausztriáról.

Ráadásul a szabadon engedés nem jelenti azt, hogy a büntetésüket elengedték volna, hangsúlyozta Nagy Andor. Ha újra elkapják őket, a most felfüggesztett büntetésüket is le kell tölteniük.

Nagy Andor a fenti magyarázatok ellenére nem gondolja, hogy megnyugtatta volna Alexander Schallenberget.

A feszültség azért kezdett fokozódni Magyarország és Ausztria között, mert egy friss kormányhatározat alapján rengeteg külföldi embercsempész szabadulhat a magyar börtönökből. Az embercsempészek szabadon engedése már meg is kezdődött, erről az RTL Híradója rejtett kamerás felvételekkel be is számolt. Az osztrák belügyminisztérium emiatt vasárnap el is rendelte a határellenőrzés szigorítását.

Nyitókép: Nagy Andor bécsi nagykövet – Fotó: Bús Csaba / MTI

#Külföld#magyarország#ausztria#diplomácia#bécs#nagykövet#nagy andor#embercsempészek

Címlapról ajánljuk