Külföld

Szőnyeg szélére állítják Bécsben a magyar nagykövetet a szabadon engedett embercsempészek miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 22. 9:40

Alexander Schallenberg külügyminiszter szerint nagyon rossz üzenete van annak, hogy Magyarország szabadon engedi a börtönökben ülő külföldi embercsempészeket.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn, az EU-s külügyminiszterek brüsszeli csúcstalálkozója előtt azt közölte újságírókkal, hogy bekéretik a magyar nagykövetet a szabadon engedett embercsempészek ügye miatt.

A Reuters híre szerint a minisztérium azért hívatja be a bécsi magyar nagykövetet, hogy tisztázzák a helyzetet.

Azt gondoljuk, hogy ennek nagyon rossz üzenete van

– fogalmazott Alexander Schallenberg, hozzátéve, hogy követeli a helyzet teljes tisztázását.

A feszültség azért kezdett fokozódni Magyarország és Ausztria között, mert egy friss kormányhatározat alapján 2600 külföldi embercsempész szabadulhat a magyar börtönökből. Az embercsempészek szabadon engedése már meg is kezdődött, erről az RTL Híradója rejtett kamerás felvételekkel be is számolt.

Az osztrák belügyminisztérium vasárnap elrendelte a határellenőrzés szigorítását. Gerhard Karner belügyminiszter utasította a közbiztonsági főigazgatót, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és készítse elő a szükséges intézkedéseket.

Mint arról már beszámoltunk, az osztrák szigorításnak máris érzékelhető hatása van: Hegyeshalomban beállt az osztrák-magyar határ, az Ausztriában dolgozó, vasárnap este oda visszatérő magyarok szerint közel másfél óra volt az átjutás.

Nyitókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyilatkozik hétfőn, Brüsszelben, az EU-s külügyminiszterek találkozója előtt – Fotó: European Council / EU

#Külföld#magyarország#ausztria#embercsempészek#diplomácia#nagykövet#bekéret

Címlapról ajánljuk