Belföld

Hosszú sorok Hegyeshalomnál a szabadon engedett embercsempészek miatt: Ausztria szigorította a magyar határ ellenőrzését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 22. 8:33

Bekeményítettek az osztrákok a Magyarországon szabadon engedett embercsempészek miatt, Ausztria megerősítette az ellenőrzést a keleti határán.

Fokozódik a feszültség Magyarország és Ausztria között, miután a kormány döntése alapján 2600 külföldi embercsempész szabadulhat a magyar börtönökből. Mint arról az RTL Híradója rejtett kamerás felvételekkel beszámolt, az embercsempészek szabadon engedése már meg is kezdődött.


A Kronen Zeitung vasárnap esti cikkében azt írja, hogy az osztrák belügyminisztérium elrendelte a határellenőrzés szigorítását. Gerhard Karner belügyminiszter utasította a közbiztonsági főigazgatót, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és készítse elő a szükséges intézkedéseket.

A Belügyminisztérium a határellenőrzés fokozása mellett további intézkedések megtételést is fontolóra veszi, írja a bécsi lap.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint „az embercsempészek bűnözők, akik a szervezett bűnözéshez tartoznak. Brutális tetteik emberéleteket veszélyeztetnek”.

Az autoszektor.hu cikke szerint az osztrák szigorításnak  máris érzékelhető hatása van: Hegyeshalomban beállt az osztrák-magyar határ, vasárnap este az Ausztriában dolgozó, oda visszatérő magyarok arról számoltak be, hogy közel másfél óra az átjutás.


A magyar kormány rendelete értelmében 2600 embercsempészet miatt börtönben ülő külföldi nyerheti vissza a szabadságukat, az egyetlen feltétel az, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy túlzsúfoltak a börtönök, és Strasbourgban emiatt „próbálnak újabb pénzeket lehúzni a magyar államról”.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#magyarország#ausztria#határellenőrzés#embercsempészek

Címlapról ajánljuk