Külföld

Saját fegyverét fordították Oroszország ellen Belgorodnál, menekítik az atomot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 23. 13:44

A május 22-i meglepetésszerű belgorodi offenzívát a Szabad Oroszország Légió és az Orosz Önkéntes Hadosztály vezette, hivatalosan eddig még el nem ismert ukrán támogatással. A jelek szerint Ukrajna a saját fegyverét fordíthatja az oroszok ellen, kérdés azonban, hogy ez hozhat-e fordulatot a Putyin által indított háborúban. A helyzet mindenesetre súlyos, annyira biztosan, hogy az oroszok inkább elszállították a térségben tárolt atomfegyvereket.

Hétfőn még viszonylag keveset lehetett arról tudni, hogy mi folyik az Oroszországi Föderáció egyik délnyugati régiójában, a Belgorodi területen, de az már pár óra elteltével is nyilvánvaló volt, hogy valami fontos zajlik az ukrán-orosz határ túloldalán, ami új fejezetet nyithat az ukrajnai háború történetében. Az első hírek arról szóltak, hogy Ukrajnából fegyveresek lépték át a határt és elfoglaltak egy határmenti falut, Kozinkát, majd továbbnyomultak Grajvoron városa felé.


A sokszor ellentmondásos információk szerint a támadó gyalogsági egységek mellett páncélozott járművek vettek részt a támadásban, tüzérségi és drónos támogatással, megütköztek az orosz határőrséggel, majd leküzdve a nem túl számottevő orosz ellenállást ellenőrzésük alá vontak 35 négyzetkilométernyi Oroszországhoz tartozó területet. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség legutóbbi híre szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a belgorodi eseményekről, és megkezdődött a terrorellenes művelet, a „szabotőrök” kiűzése.

Oroszok Putyin ellen

A meglepetésszerű offenzívát a Szabad Oroszország Légió (Legion „Svoboda Rossii”, LSR) indította ukrán területről, majd a támadó erőkhöz csatlakozott az Orosz Önkéntes Hadosztály (RVC). Az LSR egy kicsi félkatonai egység, amit 2022 márciusában, két héttel az orosz támadás megindulása után hoztak létre egy, az ukránokhoz átállt orosz századból. Az LSR önkéntesekből álló százada nyíltan deklarálta, hogy céljuk Vlagyimir Putyin orosz elnök diktatorikus rendszerének megdöntése. Az LSR legsimertebb arca az ukrán származású Igor Volobujev, az orosz Gazprombank egykori alelnöke, aki tavaly februárban disszidált Oroszországból, és beállt az LSR soraiba.

Az LSR szervezetileg az ukrán Területvédelmi Erők irányítása alá tartozik, a 2022. február 27-én létrehozott, oroszok ellen harcoló Nemzetközi Légió egységeként (a Nemzetközi Légióban harcolnak rajtuk kívül lengyel, belorusz, dagesztáni, csecsen, krími tatár, georgiai alakulatok). Az LSR egységeit gyakorlatilag folyamatosan töltik fel az orosz hadseregből dezertált katonákkal. Jelenleg az LSR két zászlóaljból áll, pontos létszámukat nehéz megmondani, de a bevethető katonáik nagyjából ezren lehetnek, több száznak a kiképzése zajlik és több ezer jelentkező várja, hogy soraikba felvegyék őket. Róluk korábban részletesen is írtunk.

Ajánló: Több ezer orosz harcol Ukrajnában az oroszok és Putyin ellen egy „új Oroszországért”

Az Orosz Önkéntes Hadosztály (RVC) ugyancsak egy orosz katonákból álló paramilitáris egység, de jellege és szerepe kevésbé tisztázott. Az RVC vezetői azt állítják, hogy ők is a Nemzetközi Légió egyik egysége, de az ukrán katonai vezetés ezt nem erősítette meg hivatalosan. A szintén Putyin-ellenes, de szélsőjobboldali, olykor neonáci félkatonai szervezetként leírt RVC-t állítólag orosz emigránsokból, az Azov brigád orosz önkénteseiből verbuválták, akik az orosz offenzíva kezdete óta több határmenti támadásban is részt vettek, orosz területeken hajtva végre szabotázs és diverzáns akciókat.

Menekítik az atomfegyvert

A másfél millió lakosú Belgorod régióról azt érdemes tudni, hogy nagyrészt orosz nemzetiségűek lakják, délen a Luhanszki és a Harkovi, nyugaton a Szumi területtel határos, Ukrajnával közös határa 540 kilométer hosszú. A terület az 1700-as évek eleéjén a kijevi illetve azovi kormányzósághoz tartozott, majd önálló kormányzósággá vált. Belgorod régiót 1954-ben hozták létre a Szovjetunió közigazgatási egységeként, jelenleg Oroszország, azaz az Oroszországi Föderáció része, közigazgatási központja Belgorod városa, ahol nagyjából 380 ezren laknak.


Hogy a belgorodi területen mi zajlik pontosan, azt nagyon nehéz megmondani, annyi látszik biztosnak, hogy harcok dúlnak. A hétfői eseményekre már kialakult némi rálátás, ezek szerint az LSR és az RVC részben orosz, részben amerikai páncélozott járművekkel felszerelt egységei ellenőrzésük alá vontak több határmenti települést. Ebben ukrán oldalról tüzérségi támogatást kaptak, miközben orosz oldalról ukrán területeket ágyúztak az oroszok, és helikoptereket vetettek be a támadás megállítása érdekében.

A belgorodi akció az eddigi legnagyobb támadás orosz területek ellen 2022. február 24-e óta. Az látszik, hogy az orosz hadsereg nem volt felkészülve efféle behatolásra, a sebtében bevetett terrorellenes katonai művelet nem tudta megállítani az LSR egységeinek előrenyomulását. Az orosz veszteségekről egyelőre nincs megerősített információ, állítólag több páncélozott harcjárművet és egy helikoptert is vesztettek. Ukrán hírszerzési információk szerint az orosz katonai vezetés egy idő után arra kényszerült, hogy a Grajvoron városának közelében lévő, nukleáris fegyvereket is tároló orosz katonai bázist (Belgorod-22) evakuálják és az ott lévő atomfegyvereket elszállítsák.

Saját fegyverükkel az oroszok ellen

Az ukrán katonai vezetés közben hallgat a belgorodi eseményekről. Volodimir Zelenszkij leszögezte, hogy az ukrán kormánynak semmi köze az oroszországi benyomuláshoz, az abban résztvevő orosz katonák egy organikusan kialakult orosz ellenállási mozgalom tagjaiként kezdtek harcba. Mihajlo Podoljak elnöki szóvivő szerint Ukrajna figyelemmel kíséri a belgorodi történéseket, de nem vesz azokban részt. Podoljak tréfálkozva megjegyezte, hogy a Belgorod régióba benyomuló tankokat bárki megvehette egy tetszőleges orosz katonai boltban.


Podoljak sutkája azért érdekes, mert igazából a 2014 óta Ukrajna ellen zajló orosz proxy-hadműveletekre utalt vele. Oroszország ugyanis a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságok létrejöttéhez vezető harcokban hivatalosan soha nem vett részt, az ukrán fegyveres erők ellen harcoló, közkeletűen „kis zöld fickók” (little green men) néven emlegetett orosz katonák nem Oroszország háborúját vívták a Krím-félsziget megszállása után.

A belgorodi harcok mindezek alapján úgy tűnhetnek, mintha a fenti orosz taktikát fordítaná Ukrajna Oroszország ellen. Hivatalosan elhatárolódnak az orosz területekre behatoló orosz katonákból álló egységektől, de a háttérben támogatják azokat. 

Mindennek alapvetően két célja lehet. 

Elsősorban rövid távú taktikai, stratégiai előnyt lehet kovácsolni abból, hogy az Ukrajnát megszálló, Bahmut hónapok óta tartó értelmetlen ostroma miatt már amúgy is kimerült orosz hadsereg kénytelen megosztani erőit. Emiatt nem kizárt, hogy a következő hetekben további, a belgorodihoz hasonló diverzáns akciókról érkeznek majd hírek.

Másodsorban távlati, geopolitikai hatása is lehet a belgorodi offenzívának. Amennyiben Belgorod szakadár államá válik (mint mondjuk a donyecki és luhanszki), az beindíthatja az Oroszországi Föderáció erodálódását.

#Külföld#orosz-ukrán háború#belgorod#oroszország#ukrajna#ma

Címlapról ajánljuk