Külföld

Értesítették Putyint a belgorodi felkelésről, elkezdődött a „szabotőrök” kiűzése

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 9:20

Az önjelölt orosz partizánerők azt állították, hogy elfoglaltak egy Oroszországon belüli, határmenti falut.

Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov Telegramon arra szólította fel Grajvoron lakosságát, hogy ne térjenek vissza otthonaikba, mivel „egyelőre nem éri meg.” A Guardian szerint a kormányzó közölte, hogy civil lakosok nem haltak meg.

Eddig nincsenek civil halálesetek. A bűnüldöző szervek részéről minden szükséges intézkedést végrehajtanak. Várjuk a tegnap bejelentett terrorellenes művelet befejezését

 –  írta.

Hétfőn harcok törtek ki az orosz-ukrán határ mentén, miután az önjelölt orosz partizánerők azt állították, hogy elfoglaltak egy Oroszországon belüli, határmenti falut, Kozinkát.


A magát Kreml-ellenes milíciaként jellemző Szabadság Oroszországért Légió azt állította, hogy átlépte a határt és elfoglalta Kozinka települést, miközben egységeket küldött az oroszországi Belgorod régióban lévő Grajvoron városába. A rajtaütésről készült felvételeken (amelyek állítólag egy grajvoroni határellenőrző ponton készültek) áldozatok láthatók, köztük egy orosz tiszt, aki arccal lefelé, vértócsában fekszik a földön szétszórt orosz útlevelek és más dokumentumok mellett. A videón páncélozott járművek is láthatóak, a Guardian szerint a felvételekről úgy tűnik, ezek rohanták le az őrhelyet. Vjacseszlav Gladkov szerint nyolc ember megsebesült a Grajvoront ért ukrán tüzérségi tűzben. A legtöbb lakos elhagyta a települést, de a helyzet feszült, tette hozzá. 

Kedd reggel a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy 

Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták, és megkezdődött a „szabotőrök” kiűzése. 

Egy másik Kreml-ellenes milícia, az Orosz Önkéntes Hadtest is közölte, hogy részt vett a rajtaütésben. 


Nyitókép: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk