Külföld

Videó: a Fidelitas tagja azt mondta a német köztévének, hogy Magyarországon nincs korrupció

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 11:59

Az ARD híradójában egyebek mellett arról beszéltek: Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa, az ide érkező ellenőrző bizottság vezetőjét pedig a kommunista időkre emlékeztette, amit tapasztalt. Egy német EP-képviselő minden uniós pénzt befagyasztana és elvenné Orbán Viktor szavazati jogát. 

A németországi, regionális közmédiumokat tömörítő ARD híradója, a Tagesschau készített riportot az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottságának háromnapos, magyarországi látogatásáról, honlapjukon pedig egy hosszabb beszámolót is közöltek. A bizottság egyebek közt azt vizsgálta, hogy megfelelően használják-e fel az uniós pénzeket Magyarországon. Monika Hohlmeier, a delegáció néppárti vezetője korábban az RTL Híradónak azt mondta: az Európai Bizottság szerint manipulálhatták a magyar uniós pályázatokat.


A Tagesschau riportjában felidézték, hogy a bizottság tagjai hétfő délután érkeztek meg a budapesti, uniós irodához. „Nem látják őket szívesen” – olvasható a beszámolóban. Mi is megírtuk, hogy a képviselőket az Európa Pontnál a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az aktivistái várták gurulós bőröndökkel, amelyeken az uniós zászló közepén ott volt a korrupt görög EP-képviselő, Eva Kaili neve és arca. A bőröndök tele voltak játékpénzzel. Az egyik képviselő, Daniel Freund úgy reagált: szép próbálkozás, de ő nem fogad el kenőpénzt.

Ajánló: Orbán Viktor ajtaja előtt viccelődött a német EP-képviselő: Itt a költségvetési ellenőr!

A beszámoló a Fidelitas próbálkozását politikai akcióként jellemzi. A Tageschau kamerái előtt megszólalt Hidas Dóra, a Fidelitas tagja (a riportban szóvivőként jellemzik), aki úgy fogalmazott:

Magyarországon nincs korrupció. Magyarországon van a legszigorúbb korrupcióellenes hatóság egész Európában.

Az EP-képviselők a Magyarországon burjánzó korrupció miatt jöttek, az ország a korrupció elleni harcban az utolsó helyen áll, teszik hozzá a beszámolóban, amelyben idézik Daniel Freundot, a Zöldek EP-képviselőjét is, aki a delegáció tagjaként érkezett Magyarországra: „Minden alkalommal, amikor Magyarországra érkezik az ember, egy még rosszabb történetet hall. Hihetetlen, amit az EU közepén találunk.” 

A szerda este adásba került riportban pedig Freund – utalva arra, hogy a képviselők keményebb fellépést fognak javasolni az Európai Bizottságnak Magyarországgal szemben – úgy fogalmazott:

Fagyasszanak be minden pénzeszközt, és dolgozzanak azon, hogy Orbán Viktor szavazati jogát megszüntessék.

Daniel Freund a látogatás végén az RTL Híradónak is nyilatkozott. Szerinte az Európai Parlament azt szeretné, ha a magyar emberek és vállalkozások mielőbb hozzájuthatnának az uniós forrásokhoz, de azt nem szeretnék, ha ezek a források Orbán Viktor családját és barátait gazdagítanák:


Monika Hohlmeier, a CSU politikusa, az EU költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a Tageschaunak arról beszélt, hogy a kommunista időkre emlékeztet, amit tapasztalt. Április elején a Spiegel írt arról, hogy előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról. Hohlmeier bemutatott egy látszólag bevett gyakorlatot: „Rendszeresen megjelenik valaki, aki először megkérdezi, hogy nem tudná-e olcsón megvenni a céget. Ha a cég azt válaszolja, hogy továbbra is itt kíván működni, sőt terjeszkedni akar, akkor megújítva, további zaklatások kezdődnek. Ezek tényleg kiterjednek a családok otthonában tett látogatásokra.”

A televíziós riportban elhangzott, hogy Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa, ezért tart vissza pénzt az Európai Bizottság: a tét akár 40 milliárd euró is lehet. Szakérők szerint ez az egyetlen eszköz, amiből a kormány ért. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a riportban azt mondta: az uniós források befagyasztása körüli blokáddal idő kérdése, hogy az Orbán-kormány meddig marad életben. 

A Tagesschau riportját, amelyben feltűnik például a miniszterelnök háza mellé épített Pancho Aréna is, német nyelven itt nézheti meg:


Nyitókép: Tagesschau

#Külföld#fidelitas#korrupció#daniel freund#európai parlament#ma

Címlapról ajánljuk