Gazdaság

Spiegel: Orbán hadat üzent a német cégeknek, maffiamódszerekkel vennék át őket

rtl.hurtl.hu

2023. április 1. 19:37

Visszautasíthatatlan ajánlatról, német cégek elleni lépésekről ír a Spegel. Szerintük vége annak az időnek, amikor tárt karokkal várták a befektetőket Németországból.

Előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról – írja a Spiegel.de, amit a 24.hu szemlézett.

A német lap szerint vége van annak az időszaknak, ami korábban jellemezte az Orbán-kormányok hozzáállását a németek magyarországi érdekeltségeihez, vagyis hogy különböző adókedvezményekkel és segítőkész kormánytisztviselőkkel csábítsák az országba őket.

A Spiegel szerint most elkezdődött a német érdekeltségek kiszorítása. 

Egy történetet is felidéztek két németországi építőipari beszállítócéggel, a Heidelberg Materialsszal és a Schwenk Zementtel kapcsolatban, amiket állításuk szerint megkeresett egy Orbán-közeli magyar vállalkozó. Egy ajánlatot tett, hogy a „szakmai spektrumuk” kiszélesítésének keretében felvásárolnák a két cég magyarországi leányvállalatát, a Duna-Dráva Cement Kft.-t. A lap szerint a magyar fél úgy gondolta, visszautasíthatatlan ajánlatot tett, a cég pedig útban van a magyar kormány gazdasági érdekeinek.

Az ilyen ajánlatok mellett a Spiegel szerint jogszabályokkal is hátrányos helyzetbe hoznák a német cégeket. Ilyen szerintük az, hogy megtiltották a Duna-Dráva Cementnek, hogy engedély nélkül külföldre vigyen ki árut, illetve a többletbányászati díj miatt veszteségesen tudnak működni.


A lap szerint a kereskedelemben is keresztbe tesznek a német cégeknek, mert frusztrálhatja a kormányt, hogy olyan vállalatok uralják a piacot, mint az Aldi, a Lidl, vagy a Spar. Ilyen szerintük az árstop és az áruházláncok elleni gyakori ellenőrzések is.

A Spiegelnek a kereszténydemokrata CDU politikusa, Gunther Krichbaum azt mondta, „világossá tették, hogy a cél a jelenlegi tulajdonosok kiszorítása, hogy kikényszerítsék náluk a cégeik eladását. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyakorlatok elképzelhetők az Európai Unióban”.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Gazdaság#németország#beruházás#magyarország#orbán-kormány#Duna-Dráva Cement Kft#aldi#Lidl#spar

Címlapról ajánljuk