Gazdaság

Nemzeti Dohányboltok után nemzeti tüzépeket tervez a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 18:37

Az állam által felvásárolt építőanyagot árulhatnak majd Nemzeti Építőanyag Kereskedésekben.

Az exportra szánt építőanyagokat szabott árszinten vásárolná fel a kormány, az árukészletből pedig Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítana fel – írja a HVG egy új törvényjavaslatra hivatkozva, ami építészeti törvényként mehet majd át a Parlamenten.

A cikk szerint a javaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő „az építőanyag behozatal és kivitel vonatkozásában”, 

az export esetében ráadásul az államnak elővásárlási joga lehetne, mégpedig a kormány által meghatározott áron.

Emellett kivitel csak olyan építési termékeknél lehetséges, amelyeknél nincs importkitettsége az országnak.

Abban az esetben, ha az építésgazdaságért felelős miniszter (azaz Lázár János) úgy találja, hogy az építőanyagok kivitele „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”, legfeljebb egyéves exporttilalmat rendelhet el az adott termékekre.

A HVG szerint az így felvásárolt készleteket az állam értékesítheti az ő tulajdonában álló Nemzeti Építőanyag Kereskedésekben. Ezek az egész ország területét lefednék, együttesen pedig Nemzeti Építőanyag-kereskedelmi Hálózatnak hívnák azokat. A cikk szerint a magánszemélyek, egy másik verzió szerint a babaváró támogatást és CSOK-ot felvett családok, valamint az épületenergetikai korszerűsítési beruházásokat elvégző magánszemélyek és a hátrányos helyzetűek áfa-mentesen juthatnának hozzá a nemzeti építőanyagokhoz.

A törvényjavaslatot, ha elfogadják, súlyosan sértené az uniós jogot, mivel tilos a nemzetközi kereskedelmet akadályozni, de ezen kívül is egy sor uniós alapelvvel és szabállyal is – olvasható a cikkben.

Nyitókép: Építőanyag az új fehérgyarmati ipari területen. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#építőanyag#tüzép#törvényjavaslat#építkezés#csok#Nemzeti Építőanyag Kereskedés

Címlapról ajánljuk