Külföld

Elárulta volna az orosz csapatok pontos helyét Ukrajnának a Wagner-csoport fenyegetőző vezetője

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 10:04

Az amerikai hírszerzés legalábbis erről adott hírt.

Az amerikai hírszerzés vasárnap közölte: Jevgenyij Prigozsin kész volt elárulni az ukrán erőknek, hogy hol állomásoznak az orosz csapatok a bahmuti fronton, írja a Washington Post.

A lap birtokába jutott hírszerzési dokumentumokból kiderül, hogy a Wagner-csoport vezetője még januárban ajánlotta fel, hogy amennyiben Ukrajna kivonja abból a térségből a csapatait, ahol a wagneresek előrenyomulnak, cserébe elárulják, hogy hol állomásoznak az orosz erők. 

A lap szerint Prigozsin az ajánlatát az ukrán titkosszolgálatnak tette meg, azonban az üzlet nem köttetett meg.

Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport orosz-ukrán háborúbeli szerepvállalásával kapcsolatban ebben a cikkben írtunk bővebben. Rácz András az rtl.hu-nak azt mondta, Prigozsin legutóbbi fenyegetése, hogy csapataival kivonul Bahmutból, pr-akció volt csupán, valójában nem fordulhatott volna elő, hogy elhagyják a háború jelenleg legvéresebb színhelyét.

Frissítés! A Reuters közlése szerint Jevgenyij Prigozsin tagadja a vádakat, miszerint kiadta volna az ukránoknak az orosz csapatok állomáshelyeit. Prigozsin közölte: a vádak igaztalanok, szerinte csak az orosz üzleti és politikai elit tagjai próbálják lejáratni. A Wagner-vezér azt is cáfolta, hogy találkozott Kirillo Budanovval, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjével egy afrikai országban.

Nyitókép: Sergei Ilnitsky/via AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#bahmut#jevgenyij prigozsin#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk