Külföld

Macska- és kutyakínzó videók lepték el a Twittert

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 21:05

A „macska a turmixgépben” sajnos máris híres lett. 

A moderálással kapcsolatos aggodalmakat növelik a macska- és kutyakínzó videók, amelyek a Twitteren keringenek egy ideje, ráadásul a platform nemrég fel is ajánlott egy állatkínzós videót a keresőben – írja az NBC.

Az egyik ilyen videón egy kiscicát látszólag egy turmixgépbe helyeznek, majd megölik. 

A 46 éves Laura Clemens elmondta, hogy két hete, amikor a 11 éves fia hazajött az iskolából, megkérdezte tőle, hogy látta-e a videót. „Valami macska a turmixgépben” – emlékezett vissza Clemens a fia szavaira, majd felment a Twitterre, rákeresett a „macska” kifejezésre, a keresőmező pedig azt javasolta, hogy keressen rá a „macska egy turmixgépben” találatokra. 

Clemens elmondta, hogy rákattintott a javasolt keresőkifejezésre, és azonnal megjelent egy hátborzongató videó, amelyen látszólag megölnek egy cicát. Azon felhasználók számára, akik nem kapcsolták ki manuálisan az automatikus lejátszást, a videó azonnal elindult. Az NBC Newsnak sikerült ugyanezt a folyamatot megismételni.

Amióta Elon Musk átvette a Twittert, fokozódtak a platformmal kapcsolatos aggodalmak: az átvétel tömeges elbocsátásokkal és a vállalat tartalommoderációs és biztonsági csapatainak leépítésével járt. A Twittert ezután lepték el az állatkínzós videók. 

A múlt hétvégén két texasi erőszakos eseményről készült véres videók terjedtek el a Twitteren, és egyes felhasználók szerint a képek a platform algoritmikus „Neked ajánlott” dobozába is bekerültek. 

Yoel Roth, a Twitter korábbi bizalmi és biztonsági vezetője az NBC Newsnak elmondta, hogy szerinte a vállalat valószínűleg „leszerelt egy sor biztosítékot”, amelyek az ilyen típusú automatikus ajánlások megállítására szolgálnak.

Péntek délutánra a Twitter kikapcsolta az automatikus kitöltési javaslatokat a keresősávban. Ugyanekkor érkezett a hír, hogy Linda Yaccarino, az NBCU hirdetési ágának vezetője ül majd be a Twitter elnöki székébe, miután Elon Musk leköszönt posztjáról.

Nyitókép: George Nikitin / MTI / EPA

#Külföld#twitter#állatkínzás#kereső#közösségi média#kutya#macska#elon musk

Címlapról ajánljuk