Külföld

Most a belarusz emberi jogi helyzetet nem ítéli el Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 19:02

Nem tudni, miért maradt Magyarország különutas.

Magyarország egyedüliként nem csatlakozik ahhoz az EU svéd elnöksége által jegyzett közleményhez, amely egy friss EBESZ-jelentés nyomán elítéli az emberi jogi helyzetet Belaruszban – írja a Szabad Európa.

A lap szerint egy, a belarusz emberi jogi helyzetről készült EBESZ-jelentés csütörtöki bécsi bemutatása alkalmából az EU svéd elnöksége 26 tagállam nevében közleményben bélyegzi meg a minszki rezsim „politikai indíttatású represszióját”, amely nagyszámú politikai foglyot eredményezett. A kakukktojás ezúttal is Magyarország, amely nem adta jóváhagyását az EU 26 tagállama által felvállalt közleményhez.

Egyelőre nem tudni, hogy a magyar kormány miért maradt ki egy újabb uniós külpolitikai nyilatkozatból, amely egy, az EBESZ által felkért jogászprofesszor jelentésének megállapításaira reagált – teszi hozzá a lap. 

A Hervé Ascensio által írt és az EBESZ állandó tanácsában csütörtökön bemutatott jelentés a 2020. november 5-e óta előállt állapotokat vette górcső alá Belaruszban, arra a következtetésre jutva, hogy a minszki rezsim durván megsérti az emberi jogokat és adós az EBESZ keretében tett kötelezettségvállalásainak teljesítésével.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium a következő állásfoglalást küldte: „Háborús időkben az Európai Uniónak minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy a közösség szomszédságában mielőbb béke legyen. Az ehhez hasonló politikai nyilatkozatok a béketárgyalások megkezdéséhez nélkülözhetetlen kommunikációs csatornákat lehetetlenítik el és így csak elveszik a béke reményét.”


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Külföld#eu#európai unió#nyilatkozat#belarusz#fehéroroszország#emberi jogi helyzet

Címlapról ajánljuk