Külföld

Az oroszok nem akarták visszaadni, a lengyelek kipaterolták a követség iskolájából a gyerekeket, tanárokat

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 12:09

Az épület a lengyel állam tulajdona, az oroszok mégsem voltak hajlandóak átadni.

A varsói orosz nagykövetség lakóépületeiben folytatja tevékenységét a külképviselet mellett működő orosz iskola, írja az MTI az orosz TASZSZ hírügynökségre hivatkozva. Leonyid Scsukin elmondta, hogy „megkezdődött az oktatási folyamat”.

Mind a 18 osztály készen áll a tanításra, minden szükséges felszereléssel. Minden tanár a helyén van. Minden diák a tantermében ül. Ma az órarend szerint normális tanítási folyamat zajlik.

– közölte Scsukin.

Az orosz forrásokra hivatkozó MTI azt írja, hogy a lengyel hatóságok április 29-én kényszert alkalmaztak a varsói orosz nagykövetségen lévő, több évtizede használt iskolaépület kiürítésére, 

miután felszólításukra a képviselet nem volt hajlandó átadni az intézményt.

Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a lefoglalással a varsói polgármesteri hivatal beadványára meghozott bírósági határozatot hajtják végre. A bíróság úgy ítélt, hogy az ingatlan a lengyel állam tulajdona, Oroszország jogellenesen birtokolta.

Az orosz iskola végül varsói nagykövetség lakókomplexumába költözött, itt alakítottak át több szobát tanteremmé. Mintegy 30-40 diák folytatja tanulmányait az első és a 11. évfolyam között.

Nyitókép: A varsói orosz nagykövetség. Fotó: AP Photo / Czarek Sokolowski

 

#Külföld#lengyelország#oroszország#iskola#nagykövetség#épület#diplomácia

Címlapról ajánljuk