Külföld

Fehérorosz elemző: Megmérgezhették Lukasenkát Moszkvában, ezért ment haza hamarabb

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 16:55

Alig tudott gyalogolni a győzelem napi ünnepségen, a konvoját pedig egy mentőautó kísérte.

Nincs kizárva, hogy megmérgezték Aljakszandr Lukasenkát és emiatt hagyta ott idő előtt a moszkvai győzelm napi ünnepséget – közölte a Twitteren Dmitrij Bolkunec fehérorosz politikai elemző. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban többször is betegnek tűnt a diktátor.

A találgatások azután indultak el Lukasenka állapotával kapcsolatban, hogy mentő kíséretében vitték el a Moszkvában tartott győzelem napi ünnepségről.

A Meduza szerint Lukasenka a parádé végén nem tudott elsétálni az Ismeretlen Katona emlékművéhez Vlagyimir Putyinnal, és a többi látogató elnökkel. Egy elektromos kocsival vitték végig a háromszáz méteres távon. A koszorúzás sem ment neki, a Mirror szerint nem tudott lehajolni, hogy az emlékműre tegye a virágokat. A cikk szerint Lukasenka kihagyta volna az ünnepséget, de az orosz elnök ragaszkodott a jelenlétéhez. A helyszínen készült fotók alapján a keze be volt kötve, de ennél több nem látszott.

Az elnök reptérre vezető konvoját pedig egy mentőautó követte, amely lehetséges, hogy az elnököt szállította. Az orosz és a fehérorosz hatóságok eddig nem kommentálták Lukasenka korai távozását az országból.

Nyitókép: Aljakszandr Lukasenka a győzelem napján. Fotó: AP/Sputnik/Gavriil Grigorov

#Külföld#oroszország#fehéroroszország#Aljakszandr Lukasenka#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk