Külföld

Hamis oltásigazolások miatt volt házkutatás a volt brazil elnöknél

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 16:26

Jair Bolsonaro nem kapta meg az oltást, de az okirathamisítást tagadja.

Jair Bolsonaro volt brazil elnök otthonában tartott házkutatást a rendőrség és a telefonját is lefoglalták szerdán – tudósít az AP hírügynökség. Az intézkedésre egy hamis oltásigazolványok miatt elrendelt nyomozás keretében került sor a brazil szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint. Számos más helyszínt is átkutattak, hat embert letartóztattak.

A volt elnök újságíróknak megerősítette a házkutatás tényét, amiről felesége, Michelle ugyancsak beszámolt Instagram-oldalán. A korábbi first lady azt is közölte, hogy a sajtóhírekkel ellentétben az ő telefonját nem foglalták le. Úgy tudni, hogy Bolsonaro egy közeli bizalmasa, Mauro Cid is a letartóztatottak között van.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a volt elnök, valamint családtagjai és tanácsadói oltásigazolványát is meghamisították. A koronavírus-járvány alatt Bolsonaro az oltásokkal szembeni kétségeket tüzelte, és a vakcina felvételét is visszautasította. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudott részt venni 2021 szeptemberében az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésén.

Bolsonaro szerdán újságíróknak azt mondta, hogy nem kapott oltást, de az okirathamisítást is tagadta.

A rendőrség tájékoztatása szerint 2021 novembere és 2022 decembere között hamis adatokat vittek fel a brazil nyilvántartásba, ami lehetővé tette a hamis oltásigazolással rendelkezőknek, hogy az Amerikai Egyesült Államokba utazzanak.

Választási veresége után Jair Bolsonaro az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésbe vonult, majd márciusban tért vissza Brazíliába, ahol számos eljárás elé néz.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

#Külföld#jair bolsonaro#házkutatás#koronavírus#oltás#okirathamisítás

Címlapról ajánljuk