Külföld

Rémisztő légörvényekről számolnak be világszerte, a klímaváltozás tönkreteheti a repülést is

Nagy MartinNagy Martin

2023. május 1. 12:29

A következő évtizedekben érdemes lesz becsatolni az öveket, ha repülőgépre szállunk. A közösségi médiában az elmúlt hónapokban számtalan olyan videót osztottak meg, amelyeken a repülők félelmetes légörvényekbe keveredtek, többen pedig megsérültek. Egyes kutatások szerint a klímaváltozás miatt duplájára is nőhet a veszélyes turbulenciák száma 2050-re, de szerencsére eddig kevés halálos áldozatokkal is járó balesetet okoztak ezek a kiszámíthatatlan jelenségek. Kérdés, ha a klímaváltozás hatásai erősödnek, akkor végleg búcsút kell-e inteni a biztonságos repülésnek. 

Sokan vannak, akik félnek a repüléstől. Ez nem újdonság, azonban mostanában még a repülésedzett veteránok is hajlamosak pánikba esni, amikor a gép hirtelen rázkódni kezd az úton. Az elmúlt hónapokban sorra jelentek meg a beszámolók arról, hogy az utasok a szokásosnál durvább turbulenciát éltek át, sőt súlyos sérüléseket szenvedtek.

A közösségi médiában is egyre több videó terjed kellemetlen, olykor veszélyes esetekről, az utasok egy része szerint ez mostanra sokkal gyakoribb lett a repülőkön, mint régebben – mindez pedig nem véletlen, ráadásul erről mindannyian tehetünk.

Világszerte jönnek a sokkoló képsorok

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, december közepén húsz embert kellett kórházba szállítani, közülük 11-et súlyos sérülésekkel, miután egy utasszállító repülőgép „extrém” turbulenciába került Hawaii szigeténél. 


A Hawaiian Airlines Phoenix városából indult, az amerikai légitársaság alelnökének elmondása alapján a gép teljesen váratlanul került egy félelmetes légörvénybe. Az utasok pánikba estek, többen eszméletüket vesztették, mások súlyos fejsérüléseket szenvedtek. Vérző sebekkel és zúzódásokkal kezelték a sérülteket, többen pedig szédültek és hánytak.

Az egyik utas nem volt bekötve, ennek következtében felrepült és beverte a fejét a plafonba.

Egy másik utas pedig arról számolt be, hogy egy vizes palack olyan erővel csapódott a gép mennyezetébe, hogy meg is repesztette azt, elmondása szerint körülötte mindenhol vérző és síró emberek voltak.


Márciusban szintén erős légörvények okoztak balesetet a Condor és a Lufthansa német légitársaság egy-egy járatán. A Condor Frankfurtból az Indiai-óceánon található Mauritiusra repült és a leszállás előtt két órával került erős légörvénybe. A gépen húsz ember sérült meg. Még az utastérben is kár keletkezett, de végül biztonságban sikerült landolniuk.


A Lufthansa utasszállító gépe ezzel szemben nem jutott el a célállomásig, a rendkívül erős turbulencia miatt kénytelen volt leszállni Washingtonban. A járat a Texas állambeli Austinból tartott volna Frankfurtba, de a felszállás után másfél órával ők is légörvénybe kerültek.

@apnews

Video shows scattered debris inside a Lufthansa flight that was diverted to Virginia after experiencing severe turbulence.

♬ original sound - The Associated Press


Ugyancsak márciusban történt egy negyedik eset a közép-afrikai Angolából Portugáliába tartó járaton, amit ráadásul meg is örökített egy gépen utazó brazil influenszer. A felvételen azt is látni, hogy a nála lévő borospohár tartalma a feje fölött kötött ki. A turbulencia étkezés közben érhette az utasokat, a következő képsorokon már az látható, hogy a folyosót tálcák, evőeszközök és ételmaradékok borítják.

@uol Diana Assis filmou o momento em que voo para Portugal foi atingido por uma turbulência. O caso aconteceu na quinta-feira (23 de março), quando a mulher embarcou em Angola, com destino a Lisboa #tiktoknoticias #uol ♬ som original - uol

Mi az a turbulencia?

A jelenség a légáramlás hirtelen megváltozásából ered, legtöbbször a légkörben található, gyorsan és rendszerint kaotikusan változó levegő okozza. Sok minden vezethet turbulenciához: a viharos időjárás, hideg-meleg frontok, a hegyek és a magas épületek, sőt még más repülőgépek is tudnak hirtelen légörvényeket előidézni – derül ki az Insider összesítéséből. Sőt, a repülőgép szárnya is képes turbulenciát okozni.

A turbulencia nagyon gyakori, és számos enyhébb formája létezik, azonban van egy különösen kockázatos fajtája, az úgynevezett tiszta levegős, vagy tisztaidős turbulencia. 

Az ilyet semmi semmi sem jelzi előre, még a pilóták előtt lévő időjárási radarokon sem látszik, viszont akkora ereje van, hogy akár a székből is kirepítheti az utasokat, ami súlyos sérülésekhez vezethet.

Tény, a turbulencia nem feltétlenül veszélyes jelenség, hiszen a gépeket is úgy tervezték, hogy kibírják a rázós helyzeteket. Ráadásul a pilóták és a légiforgalmi irányítók is folyamatosan azon dolgoznak, hogy a repülőgépek elkerüljék az erős áramlatokat. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) is megjegyzi, hogy 2009 és 2021 között mindössze évi 5-18 turbulenciával kapcsolatos súlyos balesetet dokumentáltak, a halálesetek pedig rendkívül ritkák.

A klímaváltozás mindent megváltoztat

Csakhogy, a turbulencia egyre gyakoribbá vált az elmúlt fél évszázadban. Egyes kutatások szerint erről az emberek tehetnek. Paul Williams, a brit Readingi Egyetem légkörtudományi professzora úgy véli, hogy 2050 és 2080 között akár meg is duplázódhat a súlyos turbulenciák száma az éghajlatváltozás következtében. 

A kutató állítja, mivel a globális kibocsátások miatt a trópusi régiókban gyorsabban melegszik a légkör, mint a sarkvidékeken, a hőmérsékletkülönbség világszerte felerősíti a szélnyírást. Így minél magasabbra repülünk, annál kaotikusabb lesz a levegőmozgás.

Az észak-atlanti térségben is megkétszereződhet a veszélyes turbulenciák száma.

2022-ben egy koreai tanulmány is rámutatott arra, hogy 1979 és 2019 között megemelkedett a tiszta levegős turbulencia aránya Kelet-Ázsiában, és a következő nyolcvan évben ez csak súlyosbodni fog. De szerencsére már vannak olyan applikációk, amik segíthetnek nyomon követni a légörvényeket, ilyen például a Turbli turbulenciafigyelője is.

Az rtl.hu érdeklődött a hazai légiforgalmi irányítók képzéséért felelős HungaroControl Zrt.-nél is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a navigációs kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó állami társaság érzékelt-e több turbulenciát az elmúlt években, valamint arra is rákérdeztünk, hogy a légörvények miatt a jövőben szigorúbbak lesznek-e a repüléssel kapcsolatos, utasokra vonatkozó szabályok. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#repülőgép-baleset#videók#turbulencia#légörvény#klímaváltozás#ma

Címlapról ajánljuk