Életmód

Ha lenne Osztrák-Magyar Monarchia, ő lenne a trónörökös – Ferdinánd viszont élvezi, hogy szabadon élhet

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. május 9. 11:07

A 25 éves Habsburg Ferdinánd autóversenyző, és bár sokat köszönhet származásának, a schönnbrunni kastélyban tőle is szednek belépőt, viszont néha találkozik a pápával. Apjától egyetlen tisztséget fog örökölni.

Ha létezne még Osztrák-Magyar Monarchia, egy Habsburg-uralkodó trónra lépése a brit III. Károly múlt hétvégi koronázásához fogható világesemény lehetne, a trón várományosa pedig az utolsó magyar király, IV. Károly dédunokája, a 25 éves Ferdinánd lenne. A New York Times riportjából az derül ki, hogy Ferdinánd élvezi a szabadságot, ami abból fakad, hogy nincsenek trónörökösi kötelezettségei, de autóversenyzőként is sokat köszönhet a származásának.

Családja rezidenciáját, a schönbrunni kastélyt 14 évesen látta először egy osztálykiránduláson, benne a trónörökösi lakosztállyal. Arra gondolt, hogy ő nem így rendezné be magának a szobáját. Manapság futni jár a kastély kertjébe, amelynek szépségeit ugyanúgy élvezheti, mint a belépőt kifizető turisták. Előfordul az is, hogy Ferdinánddal belépőt fizettetnek a császári kriptába, ahol nagyszülei nyugszanak, és valószínűleg ott helyezik majd örök nyugalomra apját, Károlyt és őt magát is.

Az I. világháború végén, a trónfosztást követően a Habsburgokat száműzetésbe küldték, IV. Károly a portugál Madeira szigetén halt meg 1922-ben. Azzal a feltétellel térhettek vissza Ausztriába, hogy lemondanak a trónról, amit Ferdinánd nagyapja, Ottó meg is tett 1961-ben. A 62 éves Habsburg Károly azt mondja, bajorországi száműzetésben nőtt fel osztrák állampolgárként, osztrák útlevéllel, abban viszont szerepelt egy kitétel:

a világ összes országába érvényes, kivéve Ausztriába.

Ha lenne Osztrák-Magyar Monarchia, ő lenne a trónörökös – Ferdinánd viszont élvezi, hogy szabadon élhet
Habsburg-Lotaringiai Károly – Fotó: Viennareport/ullstein bild via Getty Images

Azóta a család számos tagja visszatért Ausztriába, Ferdinánd már Salzburgban született, most egy bécsi lakásban él 23 éves húgával, Glóriával, aki dokumentumfilmek producere, ő pedig autóversenyző. Azóta a motorsport megszállottja, hogy hétévesen először gokartba ült, utána minden nap kérlelte dajkáját, hogy vigye el gokartozni. A magángimnáziumban, ahol tanult, elég jó jegyeket szerzett ahhoz, hogy több időt tölthessen a pályán.

Az egyetemet halasztotta, hogy Londonba költözhessen és egy Formula-3-as csapathoz csatlakozzon, majd a WRT színeiben vett részt a FIA World Endurance Championship versenyein, és 2021-ben kategóriagyőztes lett a Le Mans-i 24 órás versenyen.

Az autóversenyzőknek, mielőtt fizetést kapnának, maguknak kell összegyűjteniük egy jelentős, 6-7 számjegyű összeget, hogy csatlakozhassanak egy csapathoz. Ferdinándot az anyja, Thyssen-Bornemisza Franciska finanszírozta, akinek családja az acéliparban szerzett jelentős vagyont. Most már van elég támogatója, „nem kell többet kérnem az anyukámtól”, mondja.

Szülei egyébként elváltak, apja Bécsben és a portugáliai Portóban, 64 éves anyja Madridban él. Van egy nővére is, Eleonóra, a 29 éves ékszertervező, aki az angliai Oxfordban él korábbi Formula-E versenyző férjével, Jérôme D’Ambrosióval.

Ha lenne Osztrák-Magyar Monarchia, ő lenne a trónörökös – Ferdinánd viszont élvezi, hogy szabadon élhet
Thyssen-Bornemisza Franciska – Fotó: Atilano Garcia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Szerte a világban mintegy hatszáz Habsburg él, nekik van egy WhatsApp-csoportjuk is, ami Ferdinánd szerint 

a Habsburgok ingyenes Airbnb-je:

bárhova utazik a világban, csak beírja, hogy hová megy és mikor, és van hol aludnia.

III. Károly koronázására a család tagjait nem hívták meg. Mint Robert Seydel osztrák történész magyarázta, az összetartás inkább a katolikus uralkodóházakra jellemző, a brit királyi család viszont az anglikán egyházat felügyeli. A bolgár királyi család tagjait jól ismeri, a húga némelyikükkel egy iskolába járt, de nem ezekben a körökben érzi jól magát: barátai közt egy borozó tulajdonosát, egy festőt és a bécsi Opera bábművészét említi a cikk.

Ha lenne Osztrák-Magyar Monarchia, ő lenne a trónörökös – Ferdinánd viszont élvezi, hogy szabadon élhet
Habsburg Glória – Fotó: Gilbert Flores/Variety via Getty Images

Királyi neve ugyan van – Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen –, de palotája, koronája, aranyhintója nincs. Császári és királyi felségnek szólítanák, ha ennek használatát nem tiltanák az osztrák törvények. Kormányzati vagy diplomáciai szerepkörei sincsenek, bár néha találkozik a pápával és díszhelyet kap vatikáni összejöveteleken, ahol családját képviseli. Egyik rokona, Habsburg Eduárd Magyarország szentszéki nagykövete.

Ferdinánd egyetlen tisztséget fog megörökölni apjától, a XV. században alapított aranygyapjas lovagrend vezetését, melynek tagjai keresztény férfiak, köztük több államfő. Évente egyszer összegyűlnek megbeszélni a világ dolgait, „hasonlít egy think tank-hez” – mondta Károly.

Nagyapám volt az utolsó trónörökös, aki úgy nőtt fel, hogy az apja volt a császár, az anyja pedig a császárné

– mondta Ferdinánd. Büszke a családjára, de örül, hogy szabad életet élhet. Néha tűnődik azon, hogy mi lenne, ha létezne még a Monarchia, és arra jut, hogy érdekes lenne, de azután visszatér az életéhez.

Ha lenne Osztrák-Magyar Monarchia, ő lenne a trónörökös – Ferdinánd viszont élvezi, hogy szabadon élhet
Habsburg Ottó – Fotó: Johannes Simon/Getty Images

Ferdinánd apja, Károly azt mondta: családja tagjaiba azt szeretné belenevelni, hogy ha olyan helyzetben találják magukat, hogy felelősséget kell vállalniuk a társadalomért, képesek legyenek erre. Apja, Ottó és ő maga is tagjai voltak az Európai Parlamentnek, ahol azért dolgoztak, hogy a kelet-európai volt szocialista országokat visszahozzák Európába.

Ferdinánd haladó katolikusnak vallja magát, mindig hord magával rózsafüzért. Egy II. János Pálról elnevezett bécsi katolikus ifjúsági közösség tagja, és büszkén beszél arról, hogy azokra is nyitottak, akiket konzervatívabb katolikus körökben nem fogadnának be: mindegy, hogy valaki büntetett előéletű, elvált, meleg, vagy abortusza volt, a legfontosabb egymás szeretete.

Habsburg Ferdinándról tíz évvel ezelőtt a Fókusz is bemutatott egy riportot:


Nyitókép: Hasan Bratic/picture alliance via Getty Images

#Életmód#osztrák-magyar monarchia#habsburg ferdinánd#habsburgok#ausztria#ma#történelem

Címlapról ajánljuk