Belföld

Alaposan körbenéztünk a Mol-torony tetejéről, ezekre kell felkészülni, ha odalátogatna

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 26. 14:59

Újra él a pesti vicc! Íme:

Miért a Mol-torony panorámakilátója a legjobb hely Budapesten?

Mert onnan nem látszik a Mol-torony!

Április 21-én pénteken megnyitotta kapuit a Mol-csoport új, budapesti székházának látogatóközpontja, illetve az épület legfelső szintjén található panorámaterasz, ami a főváros legújabb kilátóhelye.

A Lágymányosi-öböl partján tornyosuló 143 méter magas épület Budapest első igazi felhőkarcolója, amit sokan illettek kritikával már az épülése közben, alapvetően két dolog miatt:

  1. Vannak, akik valamiféle fallikus szimbólumot látnak benne, amit Budapestre erőltetett a nemzeti olajtársaság.
  2.  A város nagyon sok pontjáról látszik, hosszú időre megváltoztatva a főváros világörökségi budai panorámáját.
Alaposan körbenéztünk a legújabb pesti vicc legtetejéről
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Másrészt viszont Budapesten nem sok olyan magas épület van, aminek tetejéről említésre méltó panoráma nyílik, és ami egyben a nagyközönség előtt is nyitva áll. Eddig három ilyen várta a látogatókat: a Nemzeti Galéria kupolája, a Mátyás templom toronykilátója és a Szent István bazilika körterasza. Ez a lista bővült most a toronnyal, ki is próbáltuk, hogy milyen élmény mezei halandóként a magyar olajipari cég új főhadiszállására belépni. Tapasztalatainkat néhány praktikus tanáccsal, javaslattal is kiegészítjük (részben a Molnak címezve), illetve a fenti képgalériában megmutatjuk, hogy milyen látványra számíthat, aki felliftezik a kilátóba. 

Sál, sapka, kabát

Az első jó tanács: érdemes a belépőjegyet előre a neten megvenni és időpontot foglalni, mert alapvetően nem lehet csak úgy az utcáról besétálva, a jegy árát a pultra csapva belépőt váltani. Főként mert nincs pult, és készpénzes fizetésre sincs lehetőség. Ha nem voltunk előrelátók, akkor a beléptetőpontnál kihelyezett tableteken vagy okostelefonunkon tudunk jegyet venni, bankkártyás fizetéssel, de előfordulhat, hogy ekkor már nem lesz nekünk kedvező szabad idősáv.

A minden nap reggel 10-től este 22 óráig nyitva tartó kilátóba szóló belépők ára így alakul:

  • teljes árú jegy: 2900 forint,
  • tanulójegy: 1900 forint,
  • 60 év felett: 2000 forint,
  • családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 7500 forint,
  • 10 fő feletti csoportok: 2500 forint/fő
  • kerekesszékkel érkezőknek és hat éves kor alatt (szülői kísérettel): ingyenes.

Maga a kilátóterasz (avagy SkyDeck) a torony 29. emeletén, 120 méteres magasságban van. Ide üvegfalú gyorslift visz fel, kevesebb mint egy perc alatt. A nyugati tájolású panorámalift önmagában nem nagy attrakció, a fölfelé vezető út java részét a Budapart Gate nem igazán érdekes, nagyjából 15 emeletes sarki irodaházának bámulásával töltjük, ami fölött a sashegyi házak sem tartogatnak túl sok izgalmat. Izgalmat legfeljebb az jelenthet, ha száguldás közben egy szempillantásra meglátjuk a liftakna külső üvegfalán a jókora repedést:

Alaposan körbenéztünk a legújabb pesti vicc legtetejéről
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Ami meglepheti a százméteres magasságokba repítő gyorsliftekhez nem szokott hazai közönséget, hogy a hirtelen nyomáskülönbség miatt könnyen bedugulhat a látogatók füle. Ez persze hozzátartozik az effajta élményhez, de azért érdemes rá készülni.

Ezen túlmenően amire nem árt, ha gondol az ember, hogy bár a kilátóteraszt húszméteres acél- és üvegfalak veszik körbe, a létesítmény felülről nyitott. Hiába határolja minden oldalról üveg, a hely mégsem szélvédett, a 120 méteres magasságban pedig hűvösebb is van, mint az utcaszinten. Tanácsunk: sál, sapka, kabát, de legalább egy vastagabb kardigán vagy széldzseki, vagy ha éppen úgy alakul, esőkabát.

A Mol azzal csábítja a kilátójába a hazai és külföldi érdeklődőket, hogy Budapestet egy egészen új perspektívából lehet megismerni. És ez így is van. A SkyDeck tágas (700 négyzetméteres), kissé huzatos fedélzetéről pazar kilátás nyílik Pestre, a Dunára, a dunai hidakra, a Gellért-hegyre. Mivel a Mol-torony a belvárostól kissé távol esik, nem árt, ha van nálunk távcső, hogy a főbb látványosságokat – Országház, hidak, Bazilika, stb. – közelebbről szemügyre vehessük. 

Alaposan körbenéztünk a legújabb pesti vicc legtetejéről
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Ezen a téren hiányérzetet is okoz, hogy (talán csak egyelőre) nincsenek felszerelve ingyenes vagy fizetős látcsövek, amikkel böngészni lehetne a távoli látnivalók közt. Szintén jó lenne valamiféle magyarázótábla, hogy mit is lehet látni körbe-körbe. Van ugyan SkyDeck applikáció, ami virtuális tartalmakat kínál, és segít tájékozódni, de bizonyára nem mindenki tud vagy szeretne ilyen alkalmazásokat használni.

Hibajelentés

A honlap információs oldala szerint érdeklődési körtől függően 30-60 perc elegendő a látogatóközpont és a kilátóterasz bejárására. Ez persze egyéntől függ, látni- és fotóznivaló akad bőven, így odafent elég gyorsan tud repülni az idő. E tekintetben futottunk bele egy kissé kellemetlen szituációba: bár erről sehol semmiféle tájékoztatás nincs (se a honlapon, se a helyszínen, se a jegyváltáskor kapott emailekben), az elektronikus belépőjegy (ami egy QR-kód) legfeljebb egy órára szól. Ha ezt túllépjük, a jegy törlődik a rendszerből, és a kiengedő kapun nem lesz mit leolvasni, nem tudunk kijutni, csak külön segítséggel. 

Az emailben kapott jegy így néz ki:

Alaposan körbenéztünk a legújabb pesti vicc legtetejéről
Nincs külön tájékoztató az időkeretről


Alul, a kék gombra kattintva külön weboldal nyílik a QR-kódunkkal, ami egy órát túllépve eltűnik, csak ez az üzenet marad helyette:

Alaposan körbenéztünk a legújabb pesti vicc legtetejéről

Az már csak apróság, hogy az emailben található „Gyakran Ismételt kérdések” GYIK-link (https://www.molcampus.hu/gyik) jelenleg nem jó oldalra visz, ahol csak egy (amúgy egész szellemes) 404-es hibaüzenetet láthatunk, olvashatunk. A helyes információs oldal ez: FAQ.

Alaposan körbenéztünk a legújabb pesti vicc legtetejéről
Mol Campus 404


Esetünkben a kilépés némi magyarázkodás után megtörtént. Az alkalmazottak eleinte ragaszkodtak hozzá, hogy emailben kellett volna az időkorlát közelgő túllépésére figyelmeztető üzenetet kapni. Végül kissé kelletlenül, de elhitték, hogy semmi ilyesmit nem küldött a rendszerük, és hogy erre vonatkozó tájékoztatás sincs egyelőre sehol.

A zsörtölődést feledtetendő, zárásképp következzen egy ráadás képgaléria, amit igazodva a torony megjelenéséhez vertikális megjelenítésre optimalizáltunk (azaz csupa állókép látható benne).

 

#Belföld#képgaléria#budapest#mol-torony#Mol Campus#kilátó#panorámaterasz#ma

Címlapról ajánljuk