Belföld

Vészesen közeleg a híres-hírhedt Sámándob befejezésének határideje, de képeinken látszik, hogy messze még az „Életkert” átadása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 5. 8:50

A nyolc évvel ezelőtti milánói világkiállítás magyar pavilonjának karcagi újraépítése a legutóbbi tervek szerint júliusra kell elkészüljön, de a Sámándob egyelőre épp csak szerkezetkésznek mutatkozik.

Hatalmas földhányások, ötemeletnyi állványok, egy jókora építkezési daru és egy szemmel láthatóan félig, kétharmadig kész, nehezen meghatározható formájú épület – mint az fenti galériánkban is látszik, így állt május 1-jén a karcagi Fürdő utca, Sport utca és Liget utca közti hatalmas telken épülő, híres-hírhedt Sámándob, azaz a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának újraépítése.

A letérkövezett parkolókkal körülölelt Sámándob Magyarország Kormánya és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával épül, a kirakott tájékoztató tábla szerint a pavilon elhelyezésének és környezetrendezésének második üteme 2023 második negyedévében fejeződik be.

Legutóbb januárban esett szó az építkezésről, akkor Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő mutatta meg, hogy a sok milliárd forintba került épület építése láthatóan nem a tervek szerint halad.

Ezzel szemben februárban Szepesi Tibor, Karcag fideszes polgármestere az önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának tagjaival megtekintette a beruházást, és a terepszemle Facebookra kitett képeihez azt írta, hogy Karcag egyik legnagyobb beruházása „jó ütemben, rendben halad”, és hogy a Sámándob meghatározza a fejlődő város jövőjét.


Március végén Karcagon járt Kasseinov Dejszen volt kazah kulturális miniszter, a Türk Tanács korábbi főtitkára, Abdrasov Zsanibek, Kazahsztán magyarországi nagykövete, valamint Keneszuli Marat, Ural város Ifjúsági Alkotási Intézetének vezetője. A delegációnak Szepesi Tibor mutatta be Karcag fejlesztéseit, köztük a Sámándobot.


A Sámándob az elmúlt 13 év egyik emblematikus kulturális építészeti beruházása. A nyolc évvel ezelőtti milánói világkiállítás magyar pavilonja közel 2 milliárd forintba került, majd a világkiállítás után szétszerelték és hazaszállították, hogy a kormány döntése értelmében Karcagon újra fölállítsák. A Sámándob acél szerkezeti elemeit 2017-ben egy karcagi kisvállalkozás telephelyén helyezték el, ahol évekig tárolták azokat a szabad ég alatt, kitéve az időjárás viszontagságainak.


Az eredeti elképzelés szerint 3,75 milliárd forintból sztyeppemúzeumként újjászülető Sámándob építéséhez 2021-ben fogtak hozzá. Hamarosan kiderült, hogy az évekig szabad ég alatt rozsdásodó teherhordó acélszerkezet nincs jó állapotban, egy részét újra le kell gyártani. A nyersanyagbeszerzést aztán az ukrajnai háború is megnehezítette, így nem csoda, hogy 2023 tavaszára épp csak szerkezetkésznek mutatkozik az épület. 

Fotóink tanúsága szerint az eredeti pavilon kialakításától jócskán eltérő Sámándob az uniós közbeszerzési értesítőben megadott „kulturális, közművelődési, hagyományőrzési célú művelődési központ” funkciótól még elég távol áll.


Az építtető Karcag Városi Önkormányzat reményei szerint a Sámándob (avagy Sztyeppemúzeum avagy Életkert) a karcagi strandfürdővel szemben lévő Erzsébet-ligetben kialakítandó turisztikai és szabadidős rendezvénypark fő látványossága lesz. Fazekas Sándor, Karcag és térsége országgyűlési képviselője, földművelésügyi miniszter 2017-ben, a Sámándob hazahozatala előtt azt mondta:

Látnivaló, kulturális és művészeti szempontból hasznosítható központ, konferenciahelyszín, idegenforgalmi célpont lehet az expo épülete, és további fejlesztésekre is számíthatunk, munkahelyteremtő beruházás lesz.

#Belföld#képgaléria#karcag#sámándob#Milánói Világkiállítás#építkezés#ma

Címlapról ajánljuk