Gazdaság

A pénz útja a verdétől az „elverdéig” – válogatás a Fortepan legendás archívumából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 7. 13:58

A Fortepan huszadik századi fényképekből álló online archívumában több mint 180 ezer fotó érhető el az 1990 előtti évtizedekből. Akárhogy is nézzük, ez olyan felbecsülhetetlen fontosságú – ráadásul bárki számára szabadon felhasználható – gyűjtemény, amihez fogható nem sok van a világban. Ennek egy részét azonban „egy közpénzből gazdálkodó részvénytársaság” úgy tűnik, töröltetni akarja. A legnagyobb magyar internetes fotógalériát több mint 13 éve alapították, lomtalanításokon talált képek digitalizálásával, és az elmúlt években a magyar közelmúlt legfontosabb képarchívumává vált. A Fortepan olyan időutazást kínál, ami a történelmet a magánemberek – szüleink, nagyszüleink, dédszüleink – szemén keresztül láttatja. A fenti képre kattintva galéria nyílik, amiben egy konkrét témát járunk körbe, mégpedig abból az apropóból, hogy már csak bő egy hónap van hátra a személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig, május 20-ig. 

Az adóbevallás leadásákor felajánlhatjuk adónk 1 százalékát egy szívünknek kedves civil kedvezményezett számára. Mivel a Fortepan nem kap semmiféle állami támogatást működéséhez, fenntartásához, a legkisebb 1 százalék is fontos a Fortepannál zajló értékmentő munka folytatásához. A Fortepan adószáma: 18128510-1-42, az 1 százalék felajánlásához itt lehet bővebb tájékoztatást olvasni.


A héten közben megfenyegette a Fortepant „egy közpénzből gazdálkodó részvénytársaság”. Nagyon úgy fest, hogy töröltetni akarnak néhány fotót a felbecsülhetetlen gyűjteményből. A Fortepannál azt közölték az esetről, hogy levélben bírósággal fenyegették meg őket. Ebből nem idéztek, mert a feladó teljes titoktartást követelt, de a képarchívum főszerkesztőjének válaszát nyilvánosságra hozták, és mivel azt Tamási Miklós dr. Tarr Péternek, az MTVA jogi vezetőjének címezte. Tamási azt írta,

a Rádió és Televízió Újság fotóhagyatékát egy, a Magyar Rádiónál évtizedekig dolgozó szerkesztő mentette meg a kidobástól a Bródy Sándor utcai épületből.

A fotók az MTVA gyűjteményében nem szerepelnek, így Tamási szerint a szerkesztő lényegében leletmentést hajtott végre. A törölni kívánt listán például Jeles András filmrendező, Vitray Tamás műsorvezető és Kudlik Júlia műsorvezető szerepel.

A törlési felszólításban érintett még Bauer Sándor fotóriporter hagyatéka is, amit a szerző családjától kapott meg a Fortepan. Bauer „korai, az MTI-nél készült képei a Rákosi-korszak kiemelkedő fontosságú, történeti dokumentumai a kiteljesedő diktatúra hétköznapjaiból” – tette hozzá Tamási. 

A cikkünk tetején lévő képre kattintva galéria nyílik, amiben mások mellett Bauer Sándor pazar fotóit is megcsodálhatja. 

#Gazdaság#képgaléria#fortepan#pénz#adó#egy százalék#pénztár#pénztárgép#ma

Címlapról ajánljuk