Külföld

A kormány elajándékozta az állam részvényeit, csaknem százmilliárd kerülhet a vagyonkezelő alapítványokhoz

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 6:40

Csak a Mol és Richter részvényeikből idén tízmilliárdokat kapnak.

Majdnem százmilliárd forintnyi osztalékot vehetnek fel az állam helyett a vagyonkezelő alapítványok – írta a 24.hu. Az Orbán-kormány pár éve elajándékozta az állami kézben lévő Richter- és Mol-részvényeket, és idén az azokat megkapó vagyonkezelői alapítványok milliárdos osztalékot kapnak a részvényeik után.

A 24.hu számításai szerint Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) – aminek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója – 36 milliárd forintot, míg a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) – aminek első embere Hernádi Zsolt Mol-vezér – szintén 36 milliárd forintot vehet fel.

A lap megkérdezte a két alapítványt, hogy mire fordítják az összegeket. Az MCC röviden csak annyit válaszolt, hogy „diákok oktatására, az intézmény működésére” használja fel a pénzt, míg az MCC közölte, hogy „egy-egy év esetlegesen kiemelkedő osztalékbevételeit felelőtlenség lenne azonnal elkölteni”.

Mellettük a Mol–Új Európa Alapítvány 15 milliárd, a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány pedig 3,8 milliárd forintnyi osztalékot vehet fel az államtól kapott részvénycsomag révén – írta a 24.hu.


Nyitókép: Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond az Új központot álmodott az MCC a Somlói útra - dialógus az építészetről - Új épületet kap a Gellért-hegy című építészszakmai rendezvényen az MCC Scrutonban 2022. április 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

#Külföld#vagyonkezelő alapítvány#részvény#kormány#MCC#MCU#mol#richter

Címlapról ajánljuk