Külföld

HIV-fertőzött a börtönökből besorozott orosz katonák 20 százaléka

rtl.hurtl.hu

2023. április 22. 10:03

Sokaknak azt ígérik, hogy ha vállalják a frontot, akkor kapnak gyógyszert is.  

„Megértettem, hogy gyors vagy lassú halálom lesz” – mondta a 37 éves Timur a New York Times-nak. A HIV-fertőzött férfit egy orosz börtönből sorozták be, majd miután a frontra került, ukrán hadifogságba esett. 

Azt mondta, az orosz börtönökben olyannyira rosszak a körülmények, hogy a rá kiszabott 10 éves büntetést biztosan nem élte volna túl HIV-fertőzöttként. Ennek megfelelően választhatott: vagy megy az ukrán frontra, ahol jó eséllyel meghal, vagy marad, és a lassú halált választja.  

Állítása szerint a HIV-betegek kezelése orvosilag sem megfelelő az orosz börtönökben, a háborút vállalóknak ezért azt ígérték, hogy jobb gyógyszereket kapnak. 

Az ukrán fogságba esett katonák tesztjei azt mutatják: a börtönből besorozottak 20 százaléka lehet fertőzött. 

Timurnak nem volt katonai tapasztalata, bevetése előtt két hét kiképzést kapott. Ezután a kezébe nyomtak egy kalasnyikovot, 120 golyót, egy páncélmellényt és egy sisakot, majd a frontra küldték. A roham előtt a parancsnokok sokszor megismételték, hogy ha megpróbálja elhagyni a csatateret, lelövik. A legtöbben a harc első napján meghaltak, Timur fogságba esett. 

Amikor ukrán katonák elfogták őket, sokan piros vagy fehér csuklópántot viseltek, ezzel jelzik ugyanis az orosz börtönökben, hogy valaki HIV- vagy hepatitis-C-fertőzött. 

Nyitókép: MTI/AP/Libkos

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#hiv#börtön

Címlapról ajánljuk