Külföld

Oroszország a legmodernebb fegyvereit küldené Észak-Koreának, igaz, van egy bökkenő

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 9:05

Dmitrij Medvegyev kiborult, mert Dél-Korea fegyvereket küldhet Ukrajnának.

Oroszország megesküdött, hogy felfegyverezi Észak-Koreát, és elküldi Kim Dzsongunnak a legújabb fegyvereit, írta meg a Daily Star.

Mindez azután történt, hogy Dél-Korea azt fontolgatja, hogy fegyvereket küld Ukrajnának. A lap szerint Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Telegramon fejezte ki dühét a hírek miatt, és azt sugallta, hogy Oroszország megtámogathatja a Dél-Koreával rendkívül rossz viszonyban lévő Észak-Koreát.

Medvegyev jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, amellett, hogy az orosz külpolitikára jelentps befolyással lehet, az Ukrajnát ért támadásban is felelőssége van. Posztjában arról írt, hogy megjelentek az ellenségeiket segíteni akaró felek. „Jun Szog-jol dél-koreai elnök kijelentette, hogy országa elvileg kész fegyverekkel ellátni a kijevi rezsimet. Ez annak ellenére van így, hogy a dél-koreaiak egészen a közelmúltig ragaszkodtak ahhoz, hogy teljesen kizárt, hogy halálos fegyvereket szállítsanak Kijevnek” – írta. Majd hozzátette: kíváncsi, mit fognak mondani az ország lakói, amikor meglátják a legújabb típusú orosz fegyvereket  a legközelebbi szomszédjaiknál, Észak-Koreánál.

Medvegyev fenyegetően azt írta:

 ahogy mondani szokták... quid pro quo.

Azaz valamit valamiért.

A lap szerint mindez üres fenyegetésnek tűnik, mivel beszámolók szerint szerint Oroszország még a saját embereit sem tudja ellátni modern fegyverekkel Ukrajnában.

A Moscow Times nemrég közbeszerzési dokumentumokra hivatkozva arról írt, hogy Oroszország a fegyverhiány miatt leállította a szovjet korszakból származó, elöregedett fegyverek megsemmisítését. Az ukrán hadsereg szerint az elmúlt hetekben Oroszország még ezekből a régi fegyverekből is kifogyott.

Nyitókép: API/Gamma-Rapho via Getty Images

#Külföld#oroszország#észak-korea#fegyver

Címlapról ajánljuk