Külföld

Szándékosan hazudott a Fox News, 787,5 millió dollárt kell fizetniük

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 7:17

A csatorna főműsoridős programjaiban a sztárműsorvezetők folyamatosan az elcsalt választásról beszéltek, miközben tudták, hogy ez a vád légből kapott.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy mérföldkőnek számító per elé néz a Fox News amerikai konzervatív hírtelevízió, aminek sztárműsorvezetői egy választógépeket gyártó cég keresete szerint szándékosan terjesztettek hazugságokat a 2020-as elnökválasztás után.

Az AFP értesülései szerint nem lesz per: a Fox News kedden 787,5 millió dolláros megállapodást kötött Dominionnal a rágalmazási perben. A 2020-as elnökválasztás után Donald Trump megállás nélkül azt állította minden bizonyíték nélkül, hogy csalással kapott ki demokrata ellenfelétől, Joe Bidentől, és követői teljesen biztosak voltak benne, hogy ez az igazság. A hazugság terjesztésében nagy szerepe volt a Fox Newsnak: a csatorna főműsoridős programjaiban a sztárműsorvezetők folyamatosan az elcsalt választásról beszéltek. Az egyik célpont a választógépeket gyártó Dominion volt, amiről az az összeesküvés-elmélet terjedt el, hogy gépei (Soros György és a Clinton házaspár irányításával) meg tudják változtatni a leadott szavazatokat, és segítettek a választási csalás elkövetésében.

Az ügy lezárásáról szóló megállapodással sikerült elkerülni, hogy nagy visszhangot kiváltó per induljon, amelyben a tulajdonos Rupert Murdochnak bíróság előtt kellett volna tanúskodnia. Eric Davis bíró az utolsó pillanatban kötött megállapodást azután jelentette be, hogy kiválasztották a 12 esküdtet, és a delaware-i felsőbíróság már a nyitóbeszédek meghallgatására készült.

A Fox News közleményben tudatta: örül a jogvita lezárásának, és hozzátette: 

Tudomásul vesszük a bíróság ítéleteit, amelyek hamisnak találnak bizonyos állításokat a Dominionról.

John Poulos, a Dominion vezérigazgatója a bíróságon kívül újságíróknak azt mondta, hogy a Fox 

beismerte, hogy hazugságokat állított a Dominionról, amelyek óriási kárt okoztak a vállalatomnak, az alkalmazottainknak és az ügyfeleinknek. Ezt soha semmi nem tudja jóvátenni.

A New York Times által az évszázad rágalmazási perének nevezett eljárásnak az volt a célja, hogy tesztelje, hol húzódnak az amerikai média szólásszabadságának határai, amikor szándékos félretájékoztatásról van szó. 

Elemzők azt jósolták, hogy ez lehet az amerikai jogtörténet egyik legkövetkezetesebb rágalmazási pere.

Az egyezség azt jelenti, hogy a sztárbemondók, például Tucker Carlson és Sean Hannity is elkerülhetik, hogy a tanúk padjára kerüljenek. Az amerikai média információi szerint 

a megállapodás nem követeli meg a Fox műsorvezetőitől, hogy adásban kérjenek bocsánatot, vagy ismerjék el, hogy valótlanságokat terjesztettek.

Nyitókép: Michael M. Santiago / Getty Images

#Külföld#Fox News#dominion#álhír

Címlapról ajánljuk