Külföld

„Agyrohasztó ostobaság” – szándékosan hazudott nézőinek a Fox News konzervatív hírtelevízió a választási csalásról

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. március 7. 13:43

Mérföldkőnek számító per elé néz a Fox News amerikai konzervatív hírtelevízió, aminek sztárműsorvezetői egy választógépeket gyártó cég keresete szerint szándékosan terjesztettek hazugságokat a 2020-as elnökválasztás után. Erre elég meggyőző bizonyítékaik is vannak: a Fox vezetőinek és újságíróinak belső levelei és beszélgetései, amikben „totális hülyeségnek” és „agyrohasztó ostobaságnak” nevezik, hogy Donald Trump csalás miatt vesztette el a választást. Majd mégis terjesztették ezt az állítást.

A 2020-as elnökválasztás után Donald Trump megállás nélkül azt állította minden bizonyíték nélkül, hogy csalással kapott ki demokrata ellenfelétől, Joe Bidentől, és követői teljesen biztosak voltak benne, hogy ez az igazság. A hazugság terjesztésében nagy szerepe volt a Fox News amerikai hírtelevíziónak: a csatorna főműsoridős programjaiban a sztárműsorvezetők folyamatosan az elcsalt választásról beszéltek.

Az egyik célpont a választógépeket gyártó Dominion nevű cég volt, amiről az az összeesküvés-elmélet terjedt el, hogy gépei (Soros György és a Clinton házaspár irányításával) meg tudják változtatni a leadott szavazatokat, és segítettek a választási csalás elkövetésében.

A cég rágalmazási pert indított a Fox News ellen, 1,6 milliárd dolláros, azaz átszámítva nagyjából 560 milliárd forintos kártérítést követelve a tekintélyét ért sérelem és a vádak okozta anyagi károk miatt.

„Egy másodpercig sem hittem el”

Az Egyesült Államokban olyan erős törvények védik a sajtószabadságot, hogy közszereplőként rágalmazási pert nyerni a sajtó ellen szinte a lehetetlenséggel ér fel. Nemcsak azt kell ugyanis bizonyítani, hogy hamis információkat terjesztettek, hanem azt is, hogy tudatosan, szándékosan tették, és ez rendkívül nehéz.

A Dominium azonban sikerrel járhat. A bíróságra benyújtott keresetéből ugyanis kiderült, hogy a Fox News sztárműsorvezetői és a cég felsővezetői nagyon is jól tudták, hogy a Trump és követői által hangoztatott vádjak „teljesen őrültek”, az állítás „totális baromság” és „agyrohasztó ostobaság”, mégis népszerűsítették azokat.

Tucker Carlson – akit Magyarországon leginkább onnan ismerhetünk, hogy interjút készített az általa nagyon tisztelt Orbán Viktorral – például egy producernek megírta, hogy Trump jogásza, Sidney Powell „hazudik”, és „pokolian veszélyes”. (Alább a Carlson-féle Orbán-interjú összefoglalója látható a Híradóból.)


Egyik kollégája, Laura Ingraham közölte Carlsonnal, hogy „Sidney teljesen bolond”, és hozzátette, hogy „csakúgy, mint Rudy” Giuliani, New York egykori polgármestere, aki szintén Trump elcsalt választásról szóló hazugságát terjesztette.

Rudolph Giuliani volt New York-i polgármester (j) és a Sean Hannity, a Fox News tévécsatorna műsorvezetője a Republikánus Párt négynapos elnökjelölt-állító konvenciójának első napján  2016. július 18-án. Fotó: MTI/EPA/David Maxwel

Sean Hannity, a Fox másik sztárműsorvezetője pedig tanúvallomásban jelentette ki, hogy „egy másodpercig sem hitte el”, amit Powell mondott az elcsalt választásról, egy üzenetben pedig azt írta, hogy „Trump úgy viselkedik, mint egy őrült”. 

A három tévés műsorait felügyelő producer pedig kollégáinak azt írta, hogy a Dominionnal kapcsolatos vádak egy szinten vannak azzal, hogy Bill Gates chipeket rakott a covidvakcinákba.

Ugyanezt gondolta a Fox News tulajdonosa, Ruppert Murdoch médiacézár, aki tanúvallomásában elismerte, hogy megakadályozhatta volna Trump ügyvédjeinek szereplését a hírtelevízióban, de nem tette. Murdoch kijelentette azt is, hogy több műsorvezetője is „támogatta” a választási csalásról szóló elméleteket, és „utólag azt gondolom, erősebben kellett volna elítélni azokat”.

A kereset szerint a Fox News attól tartott, hogy nézőik, akik elhitték Trump hazugságait, elpártolnak tőlük, ha elmondják az igazat, és ezért foglalkoztak a választási csalással. Ahogy Carlson elismerte Ingrahamnek küldött üzenetében:

A nézőink jó emberek, és ők elhiszik.

Lehengerlő bizonyítékok a Fox ellen

Az esettel kapcsolatban az amerikai sajtónak nyilatkozó szólás- és sajtószabadsággal foglalkozó jogászok egymás után jelentették ki, hogy ilyen esettel még soha életükben nem találkoztak. Szerintünk nagy esély van arra, hogy a Fox News el fogja veszíteni a pert. Pedig ez a szólásszabadságot a világ minden más országánál jobban védő Egyesült Államokban nagyon ritkán szokott előfordulni egy majdnem hatvan éve hozott, a szólásszabadság szempontjából mérföldkőnek számító legfelsőbb bírósági döntésnek köszönhetően.

„A Fox hazudik, a demokrácia meghal” – tüntető plakátja a Fox News épülete előtt. A fotókon Tucker Carlson, Sean Hannity és Laura Ingraham. Fotó: Michael M. Santiago/Getty Images

Az 1964-ben hozott korszakalkotó ügyben (New York Times kontra Sullivan) a bíróság kimondta, hogy közszereplőkkel szemben csak akkor követnek el rágalmazást, ha tudatosan terjesztenek róluk hamis állításokat. A rágalmazási pert indító személyeknek bizonyítaniuk kell, hogy az alperes „tényleges rossz szándékkal” tette a vitatott kijelentéseket, azaz tudta, hogy nem igaz, amit állít, vagy „súlyos gondatlansággal” járt el, azaz nem törődött azzal, hogy hamisan vádol-e, vagy sem.

A szólásszabadságot mindennél fontosabbnak elfogadó bírósági döntés miatt rendkívül nehéz rágalmazási pereket nyerni az Egyesült Államokban, ahol az újságíróknak még azt is engedik a törvények, hogy mások által mondott hamis kijelentésekről beszámoljanak. A Dominion azonban szakértők szerint könnyedén nyerhet.

Ez az egyik legerősebb felperesi kereset, amit valaha láttam. Nehezen tudok elképzelni olyan lehetőséget, hogy a Fox nyerjen egy esküdtszék előtt

jelentette ki a Los Angeles Timesnak a szólásszabadsággal kapcsolatos ügyek egyik legnagyobb szakértőjének számító Lee Levine, aki 40 éve foglalkozik rágalmazási ügyekkel.

Jogászszakértők sora nevezte „megdöbbentőnek” a Dominion keresetét, hozzátéve, hogy még soha nem láttak ehhez foghatót. Rebecca Tushnet, a Harvard Egyetem szólásszabadsággal foglalkozó professzora a CNN-nek úgy fogalmazott: „nem emlékszem semmire, amit ehhez lehetne hasonlítani”.

RonNell Andersen Jones, a Utah Egyetem sajtójoggal foglalkozó professzora a New York Timesnak kijelentette, hogy a keresetben „nem csak az páratlan”, hogy csak úgy ömlenek a bizonyítékok, hanem az is, hogy azok milyen egyértelműek. A jogi szakértők szerint a Dominion kereste egy „füstölgő puskacső”, ami könnyedén bizonyítja, hogy a Fox News „tényleges rossz szándékkal” járt el.

A Wall Street Journalnak Sonja West, a Georgia Egyetem jogászprofesszora kijelentette:

Megdöbbentő az ügyben a sok bizonyíték, amely szerint a Fox nemcsak struccként a homokba dugta a fejét, hogy ne tudhassa meg az igazságot, hanem nagyon is tudta, hogy ezek az összeesküvés-elméletek hamisak.

Lawrence Tribe harvardi jogászprofesszor a Guardiannek nyilatkozva a szólás- és sajtószabadság „történelmi mérföldkövének” nevezte már most az ügyet, amit szerinte a Dominion meg fog nyerni:

Még soha nem láttam olyan rágalmazási ügyet, ahol ennyire lehengerlő bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az alperes írásban elismerte, hamis információkat talál ki, hogy növelje a nézettségét és a bevételeit.

A Fox News jogászai szerint ők csak hírértékű információkat közöltek a nézőikkel, amikor beszámoltak Trump állításairól, hogy az elnökválasztást csalással veszítette el. Szerintük a Dominion a keresetben a szövegkörnyezetből kiragadott mondatokat szerepeltet, azzal a céllal, hogy a legnagyobb médiavisszhangot keltse, és a cég pere „mindig is inkább arról szólt, hogy jó szalagcímeket eredményezzen”, mint arról, hogy jogilag védhető legyen.

A hírtelevízió jogászai közben arra figyelmeztettek, hogy az ügy minden újságíró és sajtótermék jogait csorbítani fogja, és a sajtó- és szólásszabadság kerül veszélybe, ha „egy közvita nyertes fele beperelheti a sajtót, mert nyilvánosságot adtak a vesztes félnek”.

Közben több jogász is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ügy nem fog eljutni a bírósági tárgyalásig, és a két fél peren kívül meg fog egyezni. Lee Levine a Los Angeles Timesnak kijelentette: a Fox azzal védekezik, hogy az 1,6 milliárd dolláros kártérítési összeg „nevetséges”, és azt akarják elérni, hogy „beszéljünk meg egy ésszerű összeget”.

Nyitókép: A Fox News sztárműsorvezetőinek arcképe a cég New York-i épületén. Fotó: Drew Angerer/Getty Images

#Külföld#Fox News#2020-as elnökválasztás#dominion#választás#választási csalás#per#rágalmazás#egyesült államok#donald trump#joe biden#ma

Címlapról ajánljuk