Külföld

A magyar kormány kedvenc amerikai tévése úgy dicsőítette Trumpot, hogy valójában „szenvedélyesen gyűlölte”

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. április 26. 10:51

Van, aki szerint Tucker Carlson bírálói korán örülnek amiatt, hogy a Fox News a csatorna hazugságbotránya után megvált sztárműsorvezetőjétől. Volt már ilyen, és most sem tart majd sokáig megtalálni az utódot, aki felhergeli a konzervatív nézőket, feldühíti a liberálisokat, és megszabja az irányt a jobboldalnak.

A Nyugat egyik utolsó demokráciájának nevezte Magyarországot Tucker Carlson, amikor az amerikai kábeltelevíziózás legnézettebb műsorában, a Fox News esti főműsoridejében a magyar miniszterelnök politikai igazgatójával beszélgetett. Orbán Balázs kedden „Magyarország jó barátjaként” mondott köszönetet Carlsonnak, egy nappal azután, hogy a Fox News bejelentette: megválik sztárjától.

Neki köszönhetően az amerikai emberek megismerhették az igazságot hazánkról. Carlson a hiteles tájékoztatás érdekében személyesen is ellátogatott hozzánk, hogy Magyarországról tudósítson

írta Facebook-oldalán Orbán Balázs. 

A műsorvezető elbocsátására napokkal azután került sor, hogy hatalmas összegű, 268 milliárd forintnyi kártérítés kifizetéséről állapodott meg a Fox News a szavazatszámláló rendszereket gyártó Dominion Voting Systemsszel. A csatorna azt az állítást terjesztette, hogy a Donald Trump vereségével végződött 2020-as elnökválasztást elcsalták, és ebben része volt a cégnek is. A peren kívüli megállapodással a Fox News lényegében elismerte, hogy hazudott, de mások mellett Tucker Carlson is megúszta, hogy erről bíróság előtt kelljen vallania.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit mondott, hogy „nálam most éppen nincs Fox News-megkeresés”, amikor az RTL Híradó arról érdeklődött, hogy ad-e a kormány ezek után interjút a csatornának. Korábban Orbán Viktor ugyanis több, nem kormánypárti kötődésű médiummal arra hivatkozva nem állt szóba, hogy „fake newsnak” nem nyilatkozik. 


A hétfői bejelentés Tucker Carlson elbocsátásáról mégis sokakat érhetett váratlanul. Épp a Dominion-perben vált még nyilvánvalóbbá, hogy az elcsalt választásról szóló hazugságok terjesztése nem valamiféle egyéni akció, renitens magatartás volt a televíziónál, hanem megijedtek attól, hogy a választási eredmények elismerésével elveszítik azokat az elkötelezett Trump-szavazókat, akiknek köszönhetően a Fox News vált a legnézettebb amerikai kábeltelevízióvá.

A Vox politikai tudósítója, Andrew Prokop azt írja, hogy Carlson legfontosabb feladata a Fox Newsnál az volt, hogy nézőket vonzzon, amiben rendkívül sikeres volt. De más kollégáival ellentétben ő nem pusztán dicsőítette Trumpot és a Republikánus Pártot. Ideológiát alapozott meg, amit egyesek konzervatív populizmusnak, mások nemzeti konzervativizmusnak, bírálói pedig fehér nacionalizmusnak neveznek. Olyan ideológiát, ami befogadja a mások által rasszistaként elítélt nézőpontokat, élvezetet talál a „woke liberálisok” kigúnyolásában, összeesküvés-elméleteket hirdet, és mások által autoriternek tartott külföldi vezetőket csodál, emellett szembemegy az elitekkel és az establishmenttel.

Prokop szerint Tucker Carlson azokra a tényezőkre összpontosított, amelyeknek Donald Trump a támogatottságát köszönhette, és megpróbálta leválasztani azokat az emberről, hogy létrehozzon egy „Trump nélküli trumpizmust”. A New York Times arról ír, hogy 

Trump kampánystábjában tavaly aggodalmat keltett, hogy Tucker Carlson támogatólag viszonyult Ron DeSantis floridai kormányzóhoz, aki a republikánus elnökjelöltségért folyó harcban a volt elnök nagy ellenfele lehet.

Carlson bőven adott műsoridőt DeSantisnak, és dicsérte politikáját, ráadásul a Dominion-perben nyilvánosságra hozott magánüzenetekből kiderült, hogy a műsorvezető valójában „szenvedélyesen gyűlöli” Trumpot. Ám a New York Times úgy tudja, hogy miután az üzenetek nyilvánosságra kerültek, Donald Trump felhívta Tucker Carlsont, gyorsan kibékültek, és rendszeresen beszélnek azóta, Carlson pedig szembefordult DeSantisszal, amiért a kormányzó háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint.

A magyar kormány kedvenc amerikai tévése nem pusztán dicsőítette Trumpot, az irányt is megszabta
Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Az Economist cikkében párhuzamba állítja Tucker Carlson elbocsátását Bill O’Reilly-éval, aki Tucker Carlson előtt volt a Fox News főműsoridős képernyőse, és a politikai korrektség és más liberális eszmék hangos szidalmazásával hódította meg a konzervatív nézőket. Ám távoznia kellett, miután a New York Times megszellőztette, hogy a Fox News 13 millió dollárt fizetett ki öt nőnek, akik szexuális zaklatással vádolták, a hirdetők pedig ennek nyomán kivonultak műsora mögül.

Carlson ügye nem jelenti azt, hogy a történelem ismételné önmagát – bár a Fox Newst Carlson műsorának egy volt producere, Abby Grossberg is pereli épp szexizmusra és antiszemitizmusra vonatkozó vádakkal. Ugyanakkor az Economist szerzője szerint O’Reilly esete lecke a kárörvendő liberálisok számára: akik az ő kirúgását ünnepelték, azok Tucker Carlsont kapták helyette. Hozzáteszi: a Fox News továbbra is a legnézettebb kábelcsatorna, és nem fog sokáig tartani, amíg találnak Carlson helyett valaki mást, aki felhergeli a nézőket és feldühíti a liberálisokat.

Tucker Carlson a Vox szerzője szerint bizonyos mértékig már sikerrel járt a jobboldal újraformálásában, és ez a projektje folytatódni fog a Foxtól való távozása után is – az ugyanakkor csapás lehet erre a projektre nézve, hogy a műsorvezető elveszítette a platformot, amelyen keresztül óriási közönséget ért el. A republikánusok trumpista szárnyához tartozó politikusok ugyanakkor a Twitteren olyan bejegyzéseket tettek közzé, amelyek szerint bárhová megy a műsorvezető, „Amerika követni fogja”, és akad olyan is, aki már a „Tucker-hírcsatorna” indulására vár.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Külföld#Tucker Carlson#Fox News#amerikai egyesült államok#jobboldal#donald trump#republikánus párt#ma

Címlapról ajánljuk