Külföld

Összeomlott a bevándorlók ezreit kitoloncoló határőr, amikor megtudta: ő maga is illegális bevándorló

Dévai LászlóDévai László

2023. március 3. 15:32

Az ember hiába élt egész életében az USA-ban, szolgálta a hazáját a seregben, és toloncolt ki illegális bevándorlókat saját kezűleg, ha egy ponton kiderül róla, hogy nem amerikai, hanem mexikói. Ha egy anyakönyvi kivonat képes mindent megváltoztatni, akkor ott valami alapjában véve nem volt rendben. Az amerikai bevándorlási rendszer kegyetlenségére mutat rá Raul Rodriguez esete.

Raul Rodriguez saját bevallása szerint soha nem fogja elfelejteni azt a letaglózó pillanatot, amikor a kezébe vette a születési anyakönyvi kivonatát. Nem azt, amiről egész életében azt hitte, hogy a sajátja, hanem a valódit, amit szövetségi nyomozók adtak át neki 2018 áprilisában.

Ez volt az a pillanat, amikor Rodriguez rájött, hogy az egész élete hazugságra épült.

Nem sokkal később, egy családi megbeszélés után kiderült, hogy az amerikai születési anyakönyvi kivonat, amit évtizedek óta használt, hamis volt. Tehát annak ellenére, hogy egész életében nem hagyta el az Egyesült Államokat, Rodriguez nem számít amerikai állampolgárnak, hanem csak egy okmányok nélküli bevándorlónak, aki illegálisan tartózkodik az országban.

A sors iróniája, hogy Raul Rodriguez az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Szolgálatánál, előtte pedig a Bevándorlási Hivatalnál teljesített szolgálatot. Ezrek kitoloncolásában segédkezett, miközben, mint kiderült, semmi különbség nem volt közte és az általa kitoloncolt mexikóiak között. Rodrigueznek nem volt több joga Amerikában tartózkodni, mint a határon elfogott embereknek, és amellett, hogy ez nagy törést jelentett az életében, hirtelen az állam is érdeklődni kezdett a története iránt.

Rodrigueznek az apja vallomása előtt fogalma sem volt arról, hogy Mexikóban született, de azonnal tudta, hogy emiatt rövid idő alatt nagy bajba kerülhet, mivel rengeteg bevándorlási hivatal által szétszakított családot látott a pályafutása során.


Raul Rodriguez, aki hirtelen a történet másik végén találta magát, elkezdett azért küzdeni, hogy egyáltalán Egyesült Államokban maradhasson. Miután kiderült a titka, elveszítette az állását, a barátai, akikkel addig bajtársi viszonyban volt, hirtelen elfordultak tőle, mintha egy papír miatt más emberré vált volna. Rodriguez a legjobban az apjára haragudott, akivel 2018 óta nem is beszélt.

Ennek már öt éve, azóta a férfi élete új értelmet nyert: elkezdett hasonló helyzetbe került embereket segíteni.

Az Egyesült Államokban ugyanis rengeteg olyan korábban rendészeti feladatot ellátó vagy háborús szolgálatot megjárt veterán van, akikről szintén kiderült, hogy illegálisan tartózkodnak az országban. Rodriguez egész életében az USA-ban fizetett adót, szolgált a haditengerészetnél, végezetül a határ mellett is dolgozott, tehát elég sokat tett az államért, amely hirtelen ellene fordult.

A volt határőr egy deportálásra ítélt vagy deportálás veszélyének kitett veteránokat segítő érdekképviseleti szervezettől kapott segítséget. A szervezet alelnöke Diane Vega, aki először a Facebookon szembesült Rodriguez történetével. Vega már hosszú évek óta küzd az amerikai bevándorlási rendszer visszásságai ellen. Vega a CNN-nek Rodriguezzel folytatott első telefonbeszélgetését leírva úgy fogalmazott:

Azok, akikről azt hitte, hogy a testvérei, hátat fordítottak neki.

A férfi családját is megviselte, hogy hirtelen felfordult az életük. Anita Rodriguez, Raul felesége elmondása szerint pokoli volt látni, ahogyférje lassan depresszióba süllyed, miután minden barátja elhagyta, akire számított.

Voltak napok, amikor kiléptem a házból, és azon tűnődtem, hogy biztosan jó itt nekünk? Ez az otthonunk?

– emlékezett vissza Anita Rodriguez.

A nő hasonló helyzetbe került, mint a férje: az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatánál dolgozott, ott ismerkedett meg férjével, aki akkor még szintén ennél a szervezetnél volt. A család az elmúlt években azért küzdött, hogy az országban maradhassanak, tudták, hogy ha a férfit deportálják, hátra kell hagynia a családját: a feleségét, négy gyermekét és öt unokáját.

Rodriguez a CNN-nek azt mondta, hogy a rendszeres szövetségi háttérellenőrzések során soha nem bukott ki, hogy hamis az amerikai anyakönyvi kivonata.

Erre egyébként csak akkor derült fény, amikor Rodriguez vízumkérelmet nyújtott be a testvére számára. A határőr ügyében vizsgálat is indult, de az ügyészek végül úgy döntöttek, hogy nem indítanak eljárást Rodriguez ellen, mivel egyértelműen nem bizonyítható, hogy szándékosan próbálta átverni a hatóságokat, mint ahogy arra vonatkozó bizonyítékot sem találtak, hogy a férfi bűncselekményt követett el azzal, hogy születési anyakönyvi kivonatot hamisított.


Tehát nem indítottak ellene büntetőeljárást, az állását mégsem tarthatta meg: 2019-ben küldték el a határvédelmi szervezettől, mivel nem volt amerikai állampolgár, így már nem felelt meg a tiszti munkavégzés követelményeinek.

Bármi, amit valaha tettem, a rendfenntartás körül forgott. Mindent elvesztettem. Azt a személyt is, akinek hittem magam, ez volt az én identitásom

– panaszolta Rodriguez.

A CNN megkereste a szervezetet is, hogy kommentálják az esetet, de a megkeresésükre csak annyit közöltek, hogy Rodriguez már nem áll az alkalmazásukban. Nem sokkal állása elvesztése után a volt határőr gondolkodása átalakult, mexikói származására büszke lett, a bal karjára olyan tetoválást csináltatott, amelyen a mexikói zászló átvágja a határvédelem címerét.

Raul Rodriguez korábban kitüntetést is kapott az államtól a határnál végzett munkájáért, ezek az elismerések még mindig kint vannak a család nappalijában. Ám volt barátai, akikkel évtizedeken keresztül dolgozott együtt, már alig vagy nem is köszönnek neki az utcán.

Csak lehajtott fejjel elmennek mellettem, ahogy sokan mások

– mondta Rodriguez. A feleségével együtt új dolgokat tanult meg az amerikai bevándorlási rendszerről, miután távozniuk kellett a szervezettől, soha nem hallottak például arról, hogy veteránokat is deportálnak.

Visszatérnek a deportált veteránok

A Biden-adminisztráció új kezdeményezést jelentett be 2021-ben a deportált veteránok megsegítésére. Alejandro Mayorkas belbiztonsági ügyekkel foglalkozó biztos elmondta, hogy azokat a veteránokat, akiket jogtalanul, esetleg méltánytalanul toloncoltak ki, mindenképp kárpótolják, de legalábbis megkapják azokat az ellátásokat és juttatásokat, amelyekre jogosultak lennének.

Tájékoztatásuk szerint a program indulása óta több mint 65 veteránnak segítettek visszatérni az Egyesült Államokba. Azzal kapcsolatban csak találgatni lehet, hogy eddig összesen hány veteránt deportáltak, mint ahogy az sem világos, hogy még hányan vannak külföldön.

A legtöbb veteránt, akinek nem voltak rendben a papírjaik, miután visszatértek a szolgálatból, bűncselekménnyel vádolták meg, Rodrigueznek szerencséje volt, hogy ellene nem emeltek vádat. Raul és Anita Rodriguez azóta Diane Vega szervezeténél foglalkozik deportált veteránok megsegítésével. A szervezetről Anita így fogalmazott:

Egyszerűen csodálatosak ezek az emberek, a szeretet, amit kaptunk tőlük, és persze a semmihez sem fogható elfogadás.

 

Függőben

Bár Rodriguez ellen büntetőeljárás nem indult, a deportálás veszélye őt is fenyegette, nem volt ugyanis érvényes vízuma. A jogvédők attól tartottak, hogy határvédelmi szervezetnél végzett korábbi munkája miatt Rodriguez a kartellek és más bűnszervezetek célpontjává válik a határon túl.

A férfi ügyében eljáró Diane Vega a bíróságtól azt az információt kapta, hogy pozitívan fogják elbírálni a férfi ügyét, magyarán nem fogják kitoloncolni, sőt még arra is lehetőséget kaphat, hogy amerikai állampolgár lehessen. Az Egyesült Államokban évente csak négyezer ilyen kérvényt hagyhatnak jóvá, így Rodrigueznek ismét várnia kellett.

Az is évekbe telhet, amíg megkapja a dokumentumot, amely szerint legálisan tartózkodik az országban, azután pedig további hosszú éveknek kell eltelnie, hogy amerikai állampolgár lehessen.

Rodriguez azóta minden nap felkeresi a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróság weboldalát további információkért, és minden nap ugyanazt a szót látja az ügyében: „függőben”. Pedig ez az egyetlen esélye, hogy az országban maradhasson, a feleségén keresztül benyújtott korábbi állampolgársági kérelmét ugyanis elutasították.

Csak azt kérem, bánjanak velem úgy, mint mindenki mással. Sok évig szolgáltam ezt az országot. Azt hiszem, megérdemlek valamit, legalább a lehetőséget, hogy itt maradhassak

– mondta Rodriguez.

A novemberi meghallgatásán haladékot kapott, maradhat az Egyesült Államokban, viszont a család helyzete továbbra is nehéz. Rodriguez legidősebb fia, aki Mexikóban született, szintén elvesztette amerikai állampolgárságát, amikor felfedezték, hogy az egykori határőr illegális mexikói bevándorló.

Rodriguez fia az apja katonai szolgálata miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, de papírok hiányában nehezen talál munkát, és attól tart, hogy elszakítják feleségétől és gyermekeitől. Rodriguez azt mondja, megsemmisítő érzés nézni a fia szenvedését, ő pedig hosszú évtizedeken át vak volt, amiért nem vette észre, hogy hogyan működik a rendszer.

Nyitókép: illusztráció / John Moore / Getty Images

#Külföld#amerika#mexikó#bevándorlás#raul rodriguez#határvédelem#veterán#határőr#illegális bevándorló#ma#egyesült államok

Címlapról ajánljuk