Külföld

„Mennyire lehet hülye?” – kiakadtak a svájci kommentelők a Magyarországon kilőtt szürke farkas miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 16. 10:33

A magyarok többsége sajnálkozását fejezte ki. Rengetegen követték az állatot, megdöbbentek, hogy ilyesmi megtörténhetett. 

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédő szervezet Facebook-oldalán csütörtökön jelentették be az M237 jelű farkas pusztulását, azóta majdnem 600 hozzászólás íródott a poszt alá. „Nem írhatom le amit gondolok különben megint letilt a Facebook” – írta az egyik svájci kommentelő, ami jól mutatja, milyen érzelmeket váltott ki a hír.

A legtöbb svájci hozzászóló nem Magyarországot vagy a magyarokat hibáztatja a történtekért, inkább a vadászt, illetve általában a vadászatot. 

Egyikük azt írta: „Remélem, a vadász rács mögé kerül, és egy életre elveszíti a vadászengedélyét.” 

A vadászt egy életre börtönbe kellene zárni!

 – írta egy másik hozzászóló. Egy harmadik szerint pedig „itt az idő lefegyverezni a vadászokat!” Felmerült az is, hogy a farkason jól látható volt a nyomkövető: „Hogyan lőhet egy megjelölt állatra? Mennyire lehet hülye?” – írta valaki. Szóba került az is, hogy egyáltalán nem országfüggő a vadászat. „És mi lesz hamarosan a svájci farkasokkal is, ha szeptembertől januárig lehet vadászni rájuk? Indul a mészárlás!” – írta egy olasz-svájci hozzászóló. 


Egy berni kommentelő szerint sajnos várható volt ez a végkifejlet, hiszen a farkas vándorlásáról széles körben beszámolt a sajtó, ráadásul az aktuális tartózkodási helyével együtt. Erre válaszul a Gruppe Wolf azt írta: a tartózkodási helyet mindig nagy késéssel közölték, ez alapján biztosan nem lehetett megtalálni. Az állaton lévő jeladó szerintük korábban épp megakadályozta, hogy levadásszák. A poszt alatt nagyon sok magyar is hozzászólt, a legtöbben sajnálkozásukat, szégyenérzetüket fejezték ki azért, hogy Magyarországon ez megtörténhetett. A kommentfolyamban megjelent az Aggteleki Nemzeti Park oldala is. Azt írták: 

Mindent elkövetünk, hogy az igazság kiderüljön és a bűnös kézre és a törvény elé kerüljön. Borzalmasan sajnáljuk az esetet. Mást most nem mondhatunk. Dolgozunk, hogy segíthessünk.

Ahogyan az RTL Híradó bemutatta, már csaknem 30 ezren követelik petícióban, hogy a kiszabható legnagyobb büntetést kapja, aki kilőtte a Svájcból indult farkast. Az ügyben egy szabolcsi vadászt hallgathattak ki, de a rendőrség részleteket nem közöl. Akár három év börtönt is kaphat, aki kilőtte a szürke farkast:


Nyitókép: WWF Hungary / Facebook

#Külföld#svájc#farkas#szürke farkas#vadász#ma

Címlapról ajánljuk