Külföld

Több mint nyolcvan év után rombolnak le egy téglafalat, amivel a feketéket választották külön a fehérektől

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 21:32

Az 1930-as években nagyon felháborodott a baltimore-i lakosság azon, hogy egyre több fekete jár egyetemre, ezért úgy döntöttek, hogy elkerítik őket. A kerítés azután is megmaradt, hogy a fekete hallgatók kiharcolták jogaikat.

Több mint nyolcvan évig egy nagy téglafal mellett haladtak el nap mint nap a baltimore-i Morgan State University hallgatói, de ma már kevesen tudják, hogy miért készült az építmény, amelynek lebontásáról tudósít az NBC News.

A fal megépítéséről az 1930-as években döntött a Maryland államban található város fehér lakossága, válaszul arra, hogy egyre többen jártak az afroamerikai diákoknak létrehozott egyetemre. Amikor kedden egy markológéppel bontották a kerítést, David Wilson, az egyetem elnöke azt mondta: nem hagyhatták, hogy minden egyes nap a gyűlölet ezen szimbólumával kelljen szembesülniük.


Baltimore lakóinak már az sem tetszett, amikor 1917-ben a jelenlegi helyére költözött az egyetem, az pedig tovább élezte a viszályt, amikor Maryland állam kezelésébe vette az addig magániskolaként működő intézményt. A város ráadásul az elsők között volt, ahol korlátozták, hogy hol élhetnek feketék.

A Morgan State építészettörténésze, Dale Green szerint a fal a szegregációt szimbolizálta, és a fehéreket hivatott megvédeni a feketéktől. Azután évtizedekre ott maradt, azután is, hogy hallgatói az 1960-as években megrendezték Amerika egyik első szegregációellenes ülősztrájkját az egyetemmel szemben lévő bevásárlóközpontban, és kiharcolták alapvető jogaikat.

Az egyetem szóvivője szerint az intézmény felújítása és bővítése szolgáltatott remek alkalmat arra, hogy lerombolják a falat és tovább lépjenek. A múltat azonban nem akarják letagadni, és azt tervezik, hogy egy darabot meghagynak a falból emlékműként, ahol a hallgatók annak történetét is megismerhetik.

#Külföld#szegregáció#diszkrimináció#fajgyűlölet#baltimore#fal

Címlapról ajánljuk