Belföld

Megtagadta az Európai Bizottság, hogy fizessen Nyíregyházának a romatelep átköltöztetése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 11:16

A szegregáció felszámolására pályáztak uniós támogatásért, amit most vissza kell fizetni.

Az Európai Bizottság lezárta a vizsgálatot és megállapította, hogy a „Szociális Városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” elnevezésű városrehabilitációs program ellentétes az Unió alapértékeivel, emiatt nem támogatható uniós forrásokból – közölte a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete és a  Rosa Parks Alapítvány. A közlemény szerint így a kifizetett támogatást vissza is kell fizetni a város önkormányzatának.

Nyíregyháza 2016-ban pályázott sikeresen és nyert el 1,7 milliárd forint támogatást. A Pénzügyminisztérium pályázati felhívása szerint a támogatás célja „a leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett városrészeken koncentráltan megnyilvánuló társadalmi- fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelése a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.”

Ennek keretében azonban annyi történt, hogy az önkormányzat a város egyik, romák lakta telepét, az úgynevezett Keleti lakótelepet úgy számolta fel, hogy az ottani lakások lerombolása után a lakosok többségét a város egy másik romák lakta településrészére, a Huszár telepre költöztette át.

A közlemény szerint a Huszár telep felduzzasztása miatt már az első átköltöztetések alkalmával tiltakoztak a helyi aktivisták, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a jelentős összegű uniós forrást lényegében a lakóhelyi szegregáció megerősítésére használják fel. A helyiek szerint aki nem írta alá az új bérleti szerződést a Huszár telepen, azt azzal riogatták, hogy kiemelik a gyerekeit a családból. Az ügyről a Jelen tudósított először tavaly nyáron.

Kérdéseket küldtünk az ügyben Nyíregyháza önkormányzatának. Amint választ kapunk, közölni fogjuk.

Nyitókép: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának épülete – Fotó: Faludi Imre / MTVA

#Belföld#szegregáció#nyíregyháza#romák#uniós támogatás#európai bizottság

Címlapról ajánljuk