Külföld

Kitiltották a hidzsábokat nem viselő nőket a teheráni metróból, sokan így dolgozni sem tudnak

rtl.hurtl.hu

2023. április 10. 15:43

A metróvonalakon ellenőrzőpontokat állítanak fel. 

Hidzsáb-ellenőrző csoportokat állítanak fel a teheráni metróvonalakon és megtagadják a hidzsábot nem viselő nők belépését, ezzel egyes nőket gyakorlatilag kitiltanak a munkából – jelentette az iráni állami televízió.

A lépés a kormány azon törekvéseinek része, hogy az iráni közintézmények nagyobb felelősséget vállaljanak a hidzsáb viselésének betartatásáért. Sok iráni nő, különösen a városi központokban megtagadta a hidzsábszabályok betartását, miután szeptemberben megkezdődtek a „nők, élet, szabadság” jelszó alatt tartott tüntetések, amelyek a mai napig tartanak – emlékeztet a Guardian.

Emelett teheráni, karaji és más városok középiskolás lányai továbbra is mérgezéses támadásokról számolnak be (ezekről itt írtunk bővebben).

A kormányzati tényfeltáró bizottság még nem tudta azonosítani az elkövetőket, az egészségügyi minisztériumnak pedig még nem sikerült megállapítania, hogy milyen jellegű mérget használnak a támadásoknál.

A teheráni metróvállalat már korábban bejelentette, hogy „a nemes iráni nép hidzsábra vonatkozó követeléseivel összhangban” szóbeli emlékeztető projektet indít a teheráni és az elővárosi metróállomásokon. Az iráni állami televízió legújabb felvételein azonban az látható, amint a metró személyzete olyan nőket akadályoz meg, akik hidzsáb nélkül próbálnak átjutni jegyellenőrzésen.

Nyitókép: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#irán#teherán#metró#hidzsáb

Címlapról ajánljuk