Külföld

A finnek is beszállnak a melegellenes magyar törvények miatt indult európai perbe

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 15:48

A svédek is, annak ellenére, hogy a magyar kormány halogatja NATO-csatlakozásuk ratifikálását.

Finnország is csatlakozik ahhoz a perhez, ami Magyarország ellen indult a melegek jogait sértő jogszabályok miatt – tudta meg a Népszava. Rajtuk kívül eddig Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Európai Parlament jelezte, hogy az Európai Bizottság pozícióit kívánja erősíteni az eljárásban.

A csatlakozás határideje csütörtök, a legnagyobb kérdés a lap szerint, hogy Németország csatlakozik-e. A német kormánykoalíciót alkotó pártok támogatják a lépést, a döntés Olaf Scholz kancelláron múlik. A svédek csatlakozása pedig azért kelthet meglepetést, mert sokan úgy vélték, hogy Stockholmban nem hoznak olyan döntést, ami felbőszítheti az ország NATO-csatlakozásának ratifikálását késleltető magyar döntéshozókat.

Finnország éppen kedden vált az észak-atlanti szövetség legújabb tagjává, miután a magyar parlament múlt héten megszavazta csatlakozásuk ratifikálását. Arról, hogy a NATO mit nyert a finn csatlakozással, itt írtunk bővebben. Joe Biden amerikai elnök a héten Magyarországot és Törökországot felszólította, hogy a svédek csatlakozását is mielőbb ratifikálják.

A magyar kormány hosszú ideig azt állította, hogy azért nem döntött a finn és svéd tagságról, mert fontosabb kérdésekkel kellett foglalkoznia a parlamentnek, majd azzal álltak elő, hogy a svéd és finn politikusoknak a magyar kormánnyal kapcsolatos kijelentései szorulnak tisztázásra.


Nyitókép (illusztráció): rtl.hu / Nagy Attila Károly

#Külföld#finnország#svédország#európai unió#per#homofób törvény#nato

Címlapról ajánljuk