Külföld

Finnország kedden NATO-tag lesz

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 15:11

A NATO főtitkára szerint a svéd csatlakozást is gyorsan be kell fejezni, ebben szerinte minden szövetséges egyetért.

Finnország kedden a NATO 31. tagjává válik – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn, a tagállamok külügyminisztereinek másnap kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

A finn lobogót kedd délután vonják fel a szövetség brüsszeli központjánál.

Stoltenberg  az MTI szerint elmondta, Finnország csatlakozásával a NATO erősebbé válik, és ahogy a csatlakozás révén biztonságosabb hellyé válik Finnország, növekszik a csatlakozásra váró Svédország biztonsági környezete is és közelebb hozza az országot a teljes integrációhoz.

Tavaly a szövetségesek történelmi döntést hoztak, amikor meghívták Finnországot és Svédországot a NATO-ba. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy Finnország ratifikációs folyamatához hasonlóan gyors döntés születik minden tagország részéről Svédország esetében is.

Minden szövetséges egyetért abban, hogy Svédország csatlakozását gyorsan be kell fejezni

– fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: ez a NATO és a teljes észak-atlanti közösség érdeke.

Azt is elmondta, Finnország csatlakozása azt mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva áll, valamint azt, hogy nem Moszkva dönt arról, hogy ki csatlakozhat a NATO-hoz és ki nem. Nem történhet semmifajta agresszió Svédországgal szemben anélkül, hogy a katonai szövetség ne reagálna arra – tette hozzá Stoltenberg.

A finn NATO-csatlakozást a magyar és a török parlament tárgyalta utolsóként. A magyar országgyűlés a múlt hét hétfőn, míg a török, csütörtökön hagyta jóvá a kérelmet. A svédek csatlakozását egyelőre sem Magyarország, sem Törökország nem szavazta meg.

Nyitókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtti napon, 2023. április 3-án, Brüsszelben. Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert.

#Külföld#nato#finnország#svédország#csatlakozás#jens stoltenberg

Címlapról ajánljuk