Külföld

Vlagyimir Putyin újraélesztette a szexkémkedés hagyományát egy új könyv szerint

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 12:50

A módszert a hidegháború idején alkalmazta a KGB. Speciális képzéseket tartottak olyan nőknek és férfiaknak, akik csábítással szedtek ki titkos információkat a külföldi hírszerzőktől és diplomatáktól. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy új könyv szerint állítólag feléleszti a „szexkémkedés” hidegháborús praktikáját. Ennek jegyében a kémek újra megtanulják, hogyan lehet csábítással államtitkokat szerezni – írja a DailyStar.

A módszer a KGB-hez kötődik: a hidegháború korszakában speciális képzéseket tartottak olyan nőknek, akik moszkvai hotelszobákban, klubokban vagy akár kamu bordélyházakban szedtek ki titkos információkat a befolyásosabb külföldi személyekből.

Mark Hollingsworth új könyve, az Agents Of Influence szerint a KGB korábban fiatal, elszegényedett lányokat tanított meg kémkedésre, a csapdák helyszínét lehallgatókészülékekkel és kamerákkal szerelték fel. A cél az volt, hogy kompromittáló felvételeket készítsenek, amikkel meg lehet zsarolni a hírszerzőket vagy a diplomatákat. Nők mellett férfiak is voltak ügynökök, előbbieket „fecskéknek”, utóbbiakat „hollóknak” nevezték.  

A könyv szerzője szerint még mindig működhet a szexkémkedés.

Bár a Szovjetunió 1991-es bukását követően az erre kijelölt iskolát bezárhatták, Putyin állítólag újjáélesztette ezt a taktikát az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatban (SVR) – legalábbis ezt állítja Hollingsworth.

Nyitókép: Pexels.com

#Külföld#oroszország#szex#kémkedés#titkosügynök#hidegháború#kgb#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk