Napokig feküdt a törökországi romok alatt egy kisbaba, most visszakerült az édesanyjáhozDNS-teszt kellett hozzá, hogy újra egyesülhessenek.
Külföld

Napokig feküdt a törökországi romok alatt egy kisbaba, most visszakerült az édesanyjához

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 19:16

DNS-teszt kellett hozzá, hogy újra egyesülhessenek. 

Csaknem két hónappal a török-szíriai határtérséget sújtó, pusztító erejű földrengés után sikerült visszaadni a csecsemőjét egy anyának – közölte hétfőn a török családügyi minisztérium.

A három és fél hónapos Vetint csodával határos módon mentették ki egy összedőlt épület romjai alól Hatay tartományban, több mint öt nappal a február 6-i földrengés után.

A török családügyi miniszter Adana város kórházában adta át a csecsemőt az anyának, Yasemin Begdasnak, miután egy DNS-vizsgálat igazolta, hogy Vetin valóban a lánya. A katasztrófa óta 54 nap telt el.

„A világ egyik legbecsesebb feladata egy anyának visszaadni a gyermekét” – hangsúlyozta Derya Yanik család- és szociálisügyi miniszter.

Vetint kimentését követően először az adanai kórházban ápolták, majd a török elnök repülőgépén Ankarába szállították, ahol gondozásba vették. A DNS-teszttel aztán sikerült megállapítani, hogy ki az édesanyja, így visszavitték Adanába, ahol a kórházban kezelt Yasemin ismét karjaiba foghatta gyermekét.

A február 6-i földrengésnek több mint 56 ezer halálos áldozata volt Törökországban és a szomszédos Szíriában. A családügyi minisztérium tudomása szerint a csecsemő apja és két fivére életét vesztette a katasztrófában.

Nyitókép: Robogóval közlekedő helyi lakosok egy összedőlt épület romjai előtt a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Adiyamanban. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

#Külföld#török-szíriai földrengés#földrengés#törökország#kisbaba#csecsemő#romok#édesanya

Címlapról ajánljuk