Külföld

Rengeni kezdett az ágy – így élte meg a magyar diák a tajvani földrengést

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 3. 13:12

Zabó Enikő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mesterszakos hallgatója, és jelenleg féléves ösztöndíjprogramon vesz részt a kaohsziungi Szun Jat-szen Nemzetközi Egyetemen, ami Tajvan délnyugati részén helyezkedik el. A fiatal hallgató az rtl.hu-nak számolt be arról, hogyan élte meg a szigetet megrázó 7,4-es földrengést.

Súlyos, 25 éve nem látott földrengés rázta meg Tajvant. A tragédiában sokan meghaltak, több százan pedig megsérültek. A japán meteorológiai intézet mérése szerint a rengés 7,7-es erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGC) közlése szerint 7,4-es erősségű.

Zabó Enikő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mesterszakos hallgatója, aki jelenleg a kaohsziungi Szun Jat-szen Nemzetközi Egyetemenen tanul ösztöndíjjal, ami Tajvan délnyugati részén található. Azt rtl.hu-nak számolt be arról, mit élt át a szigetet megrázó 7,4-es földrengés alatt.

A kollégiumi szobámban voltam, amikor rengeni kezdett a föld, erre ébredtem. Először csak azt hittem, hogy képzelem, de aztán felerősödött, rengeni kezdett az emeletes ágy, és a roló az ablakon jobbra-balra himbálódzott.

Zabó Enikő, mesterszakos hallgató, aki jelenleg ösztöndíjjal tanul Tajvanban. Forrás: Zabó Enikő Facebook oldala

Zabó Enikő februárban érkezett Tajvanra és most először élt át földrengést, noha az ilyesmi gyakori arrafelé. 

Az egyetem kampusza a sziget délnyugati részén a tengerparton helyezkedik el egy hegyen. 

Nem is maga a földrengés ijesztett meg, hanem az utána érkező, cunamira figyelmeztető vészjelző SMS

– mesélte Zabó Enikő. A külföldi hallgatók nem sokkal később kaptak tájékoztatást a cserediákok koordinátorától, amiben leírták nekik, mi a teendő földrengések esetén, illetve mire kell ügyelniük a következő napokban. Ilyen figyelmeztetés volt például, hogy kerüljék a hegyeket és a keleti part látogatását a lehetséges utórengések miatt.

Felvették a kapcsolatot az otthoni intézménnyel is, akik írtak is nekünk, hogy biztonságban vagyunk-e, illetve a tajpeji konzulátus is felvette velünk a kapcsolatot.

A hallgató arról is beszélt, hogy nem tud magyar sérültekről, ő és a többi magyar cserediák mind a déli oldalon tartózkodtak, így ők jól vannak.

A Tajvant megrázó földrengésről részletesebben itt olvashatnak.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#földrengés#természeti katasztrófa#tajvan#cserediák#egyetemista#beszámoló

Címlapról ajánljuk