Külföld

„Nagyon erős volt, azt hittem, összeomlik a ház” – erős földrengés Tajvanon, legalább négy halott

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 6:37

Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg szerda reggel Tajvant. Legalább négy ember meghalt, ötvenen megsérültek. Több épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek. 

Legalább négy ember meghalt, és ötvenen megsérültek Tajvanon, miután egy több mint hetes erősségű földrengés sújtotta a szerda reggel a szigetországot. A rengés epicentruma az ország keleti részén található kedvelt turistacélpont, Hualien város közelében volt, ahol több épület is megdőlt, hogy összedőlt.

A rengés helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt pár perccel történt, amit több, négyesnél is erősebb utórengés is követett. A japán meteorológiai intézet mérése szerint a rengés 7,7-es erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGC) közlése szerint 7,4-es erősségű. Utoljára 25 éve volt ilyen erős földrengés Tajvanon, akkor 2400 ember halt meg, és nagyjából ötezer épület omlott össze.

Egy 60 éves kórházi dolgozó a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a rengés „nagyon erős volt”, hozzátéve, hogy „azt hitte, össze fog dőlni a ház”.

A rengés miatt több földcsuszamlás is történt a hegyvidékes országban. Egy ember akkor halt meg, amikor szikla zuhant rá. A közösségi oldalakon terjedő fényképeken látni, hogy a helyi utakon több sziklaomlás is történt, és több járművet is eltaláltak nagyobb szikladarabok.


A rengést követően cunamiriadót rendeltek el a Fülöp-szigeteken, valamint Japánban. Kína partjainál fél méteres cunamihullámot mértek, Japán délnyugati szigetein pedig 0,3 méteres hullámokat okozott a rengés. A cunamiriadókat később mindenhol visszavonták.

Az első jelentések szerint legalább 25 épület sérült meg a rengésben. Többen is összedőlt épületekben rekedtek, mentésük jelenleg is zajlik. A helyi hatóságok közlése szerint nagyjából 90 ezer ember maradt áram nélkül, és akadozik a vonatközlekedés is. Az ország két atomerőművében nem este károk.

Nyitókép: TVBS / Reuters

#Külföld#tajvan#földrengés

Címlapról ajánljuk