Külföld

Az osztrák szélsőjobb kisétált a parlamentből Zelenszkij beszéde miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 11:10

Az oroszbarát, szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) képviselői állítják, hogy az ukrán elnök videóüzenete sérti Ausztria semlegességét.

Szélsőjobboldali képviselők vonultak ki csütörtökön az osztrák parlament alsóházából, mert bejátszásra került Volodimir Zelenszkij beszéde. Az oroszbarátsággal gyakran vádolt Szabadságpárt (FPÖ) törvényhozói állítják, az ukrán elnök üzenete sérti Ausztria semlegességét – írja a BBC.

Zelenszkij az orosz invázió 400. napjának alkalmából szólalt fel videóüzenetben. Beszéd ében megköszönte Ausztriának a humanitárius segítségnyújtást, valamint arra kérte a képviselőket, hogy látogassanak el a háború sújtotta országba, és saját szemükkel nézzék meg az orosz pusztítást.

Az osztrák parlament alsóházának elnöke további pénzügyi és humanitárius segítséget ígért Ukrajnának, de miközben az ukrán elnök beszélt, több mint 20 szélsőjobboldali politikus kisétált a tisztelt házból. 

Az asztalukon pedig transzparenseket hagytak olyan feliratokkal, mint „teret a semlegességnek” vagy „teret a békének”. A párt képviselői már a beszéd előtt közölték, hogy valamilyen formában tiltakozni fognak. Az osztrák kormány hivatalos álláspontja egyébként az, hogy bár katonai segítséget nem tud adni Ukrajnának, politikai értelemben szolidáris Kijevvel.

A Szabadságpárt a múltban már többször váltott ki haragot oroszbarát álláspontja miatt: 2018-ban például, amikor kormányon voltak, az FDÖ külügyminiszterét azért érte sok támadás, mert Vlagyimir Putyin elnökkel táncolt az esküvőjén. Az osztrák parlamentben egyébként ők rendelkeznek a harmadik legtöbb mandátummal az alsóházban.

#Külföld#osztrák#parlament#Volodimir Zelenszkij#beszéd#szélsőjobboldali#oroszbarát#párt#kivonulás

Címlapról ajánljuk