Külföld

Putyin kozák kórust és luxusékszert vitt az osztrák miniszter esküvőjére – a KGB is szemet vethetett a nőre

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. június 3. 15:49

Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter, a jobboldali Szabadságpárt egykori jelöltje ma az egyik leghatalmasabb orosz cég, a Rosznyeft igazgatóságának tagja. Egy egykori KGB-s szerint Kneissl korábban jó ügynökalapanyagnak tűnt. A miniszter esküvőjén Putyin még szívecskét is rajzolt a házaspár autójára.

Az orosz titkosszolgálat beszervezési szándékkal tanulmányozta az 1990-es években Karin Kneissl későbbi osztrák külügyminisztert – állítja egy, az osztrák Der Standard című lapnak adott interjúban Szergej Zsirnov emigrációban élő korábbi KGB-ügynök. A Kronen Zeitung című bulvárlap pedig „titkosszolgálati körökből” származó információira hivatkozva írta azt, hogy Kneissl mint „lehetséges kém” került szóba az oroszoknál.

A jogász és politológus Karin Kneissl 2017 végén lett Ausztria külügyminisztere pártonkívüli politikusként, de a jobboldali-populista Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjeként. Akkoriban nagy feltűnést keltett, hogy hivatali idejében, 2018-ban házasságot kötött, a lakodalmon pedig részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki meg is táncoltatta a menyasszonyt.

Tánc és drága ajándék

A stájerországi Gamlitz városában rendezett menyegzőn Putyin virágcsokorral, baráti hangulatban köszöntötte a menyasszonyt, majd az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus adott ünnepi műsort. Az orosz elnök táncra is felkérte a miniszterasszonyt, sőt indulása előtt Putyin filctollal egy kis szívet rajzolt a szerelmesek autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot. Vlagyimir Putyin németül búcsúzott el az újdonsült pártól. Putyin nem csak együtt mulatott Karin Kneissllel: mint a Kronen Zeitung megtudta, egy pár fehérarany, zafírkövekkel díszített fülbevalót adott neki nászajándékként. 

Az ékszer értékét 50 ezer euróra becsülték. 

Az osztrák törvények szerint a politikusok nem fogadhatnak el ilyen drága ajándékokat – legalábbis erre a jogi véleményre jutottak az osztrák külügyminisztériumban.

Karin Kneissl osztrák külügyminiszter a doni kozák kórus tagjaival házasságkötési ceremóniáján a stájerországi Gamlitz városban 2018. augusztus 18-án. – Fotó: Roland Schlager / EPAPool / MTI 

A lap által megszerzett dokumentumok szerint fél évvel azután, hogy Kneissl távozott a minisztériumból, heves vita dúlt az tárca és egykori vezetője között az ékszer miatt. A lap által megismert levelezés alapján arról tájékoztatták Kneisslt, hogy a fülbevalókat nem tarthatja meg, azok az állam tulajdonába kerülnek, ő viszont kölcsön kapja – szerződés egy 2019 végi változata szerint nem is kell visszaadnia az államnak, csak az örököseinek, ha majd meghal. 

Egy jó jelölt

Az ilyen szívélyes orosz kapcsolat már akkor sokaknak szúrta a szemét, az ukrajnai háború kitörése óta pedig különösen kínossá vált. Ezért is keltett feltűnést a Putyinnal szemben közismerten kritikus Zsirnov interjúja, amelyben azt állította: amikor az 1990-es évek elején a nagy hírű, párizsi Nemzeti Közigazgatási Iskolába (ENA) járt – már mint a KGB embere –, felfigyelt évfolyamtársára, Karin Kneisslre, akiről az a benyomása alakult ki, hogy „jó jelölt lehet arra, hogy a szolgálatunkba vegyük”.

Zsirnov azt állítja, jelentést is írt az oroszbarátként ismert – a Rosznyeft olajipari társaság igazgatóságában is helyet foglaló – Kneisslről, amelyben egyebek mellett azt is részletezte, hogy az akkor huszonéves nő szereti a keringőt – most azt mondta, talán ezért kérte fel őt táncra jóval később, az esküvőn Putyin (az orosz elnök maga is a KGB ügynöke volt egykor, 1990-ig a hajdani NDK-ban teljesített szolgálatot).

Kneissl a Kornen Zeitung kérdésére megerősítette, hogy együtt járt Párizsban az ENA-ra Zsirnovval, mindketten 1992-ben végeztek. Ő akkoriban az osztrák külügyminisztérium szolgálatában állt, és azt állítja: semmilyen kapcsolatban nem áll és soha nem is állt semmilyen titkosszolgálattal. 

Az ex-KGB-s állításait rágalomnak nevezte, amellyel szerinte a bíróságnak kell foglalkoznia.

Kicsoda Zsirnov?

A ma 61 éves Szergej Zsirnov 1984 és 1992 közt volt a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke. Eredetileg francia nyelvtudása miatt szervezték be, 1984-ben végzett az Andropov Intézetben, a szovjet kémek iskolájában. 1990-ben ment Párizsba, hogy a francia elit iskolának számító ENA-ra járjon, fedősztoriként egy orosz tévécsatorna munkatársa volt. A Szovjetunió felbomlása után elhagyta a szolgálatot, tévés újságíróként és nemzetközi tanácsadóként kezdett dolgozni. 2001-ben, egy mérgezéses támadás után hagyta el Oroszországot, menedékjogot kapott Franciaországban. Idén jelent meg A cserkész (L’éclaireur) című önéletrajzi könyve.

A Der Standardnak adott interjúban Zsirnov egyebek mellett azt állította, hogy személyesen ismeri Vlagyimir Putyint, aki 1980-ban, a moszkvai olimpia idején kihallgatta őt, mert sokat beszélt telefonon egy franciával. Szerinte az orosz elnök nagyon makacs ember, akit semmiről sem lehet lebeszélni, és képtelen felmérni a tettei következményeit. Az országot nem politikusként irányítja, hanem mint a CSEKA (a szovjet politikai rendőrség régi neve – a szerk.) főnöke, egykori ügynöktársaival együtt, akik beszivárogtak a társadalom minden rétegébe. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Karin Kneissl táncol a Wolfgang Meilinger osztrák üzletemberrel való házasságkötési ceremónián 2018. augusztus 18-án. – Fotó: Roland Schlager / EPApool / MTI

#Külföld#ausztria#karin kneissl#vlagyimir putyin#esküvő#kgb#rosznyeft#ma

Címlapról ajánljuk