Külföld

Méregdrága ékszerrel kedveskedett Putyin az osztrák külügyminiszternek, aki már a Rosznyeft vezetőségében ül

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 6:35

Karin Kneissl nem igazán akarta állami tulajdonba adni a zafírokkal ékesített ékszereket, így a tárca kölcsönszerződéssel tette lehetővé, hogy megtarthassa őket úgy, hogy jogilag mégsem tulajdonos. 

Karin Kneissl korábbi osztrák külügyminiszter hivatali ideje alatt, 2018 augusztusában házasodott össze Wolfgang Meilinger osztrák üzletemberrel a stájerországi Gamlitz városban. A ceremónián ott volt Vlagyimir Putyin is, a külügyminiszter és az orosz elnök táncáról készült képek pedig bejárták a világsajtót. Az éppen Berlinbe tartó orosz elnökkel együtt egy doni kozák kórus is érkezett, amely ünnepi műsort adott a meghívottaknak. 

Az osztrák Kronen Zeitung megtudta, hogy Putyin milyen ajándékkal kedveskedett a külügyminiszter-menyasszonynak: egy pár fehérarany, összesen 22,9 grammos, ovális zafírkövekkel díszített fülbevalóval, amelynek értékét a Dorotheum Ékszerlaboratórium 50 ezer euróra, azaz átszámítva nagyjából 18,5 millió forintra becsülte. 

A lap birtokába került külügyminisztériumi dokumentumok szerint az ékszert 2019-ben becsültették fel. Egy minisztériumi levélváltás szerint szemben egy másik ajándékkal, egy vajtartóval, az ékszer problémákat okozott, ugyanis a politikusok nem fogadhatnak el ilyen drága ajándékokat. Erre a jogi véleményre jutottak az osztrák külügyminisztériumban is, így arról tájékoztatták Kneisslt, hogy a fülbevalókat nem tarthatja meg, azok az állam tulajdonába kerülnek. 

A kölcsönszerződés egy 2019 végi változata szerint a fülbevalót csak Kneissl halála után kell visszaadniuk örököseinek, azonban a lap nem tudta ellenőrizni, hogy az említett dokumentum a szerződés jelenleg is érvényes változata-e, az egyelőre nyitva maradt. A kiszivárgott dokumentumok szerint fél évvel azután, hogy Kneissl távozott a minisztériumból, heves vita dúlt az tárca és egykori vezetője között az ékszer miatt. A lap szerint Kneissl elégedetlen volt a kialkudott feltételekkel, egy emailben pedig „oroszlánszerződésnek”, azaz olyan megállapodásnak nevezte a kölcsönszerződést, amely csak az egyik félnek kedvező.

Kneissl pártonkívüliként az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felkérésére lett 2017-ben az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormányának külügyminisztere.

A lap hozzáteszi: Karin Kneissl és Putyin, jelenlegi főnöke között a viszony zavartalannak tűnik. Az egykori miniszter gyakran szerepel az orosz propagandatévében, a főnök megnevezéssel pedig arra utaltak, hogy Kneissl a háború ellenére is a Rosznyeft orosz olajtársaság felügyelőbizottságának tagja. Egy nemrégiben adott interjúban pedig „politikai menekültnek” nevezte magát a szerinte Ausztriában tapasztalható „ellenségeskedés” miatt. A Rosznyeft a Gazprom gázipari vállalat után a második legnagyobb orosz cég, bevételeit tekintve pedig a világ első tíz olajvállalata közé tartozik.

Nyitókép: Roland Schlager / EPA / MTI

Címlapról ajánljuk