Külföld

Vipera támadt egy túrázóra Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 13:35

Egy másik kígyótámadás is történt pünkösd vasárnapján.

Két kígyómarás is történt pünkösd vasárnapján Ausztriában – írta meg a Kronen Zeitung. Az egyik esetben ráadásul a viharos időjárás is hátráltatta a mentést, a német kerékpáros túrázónak magának kellett eljutnia a legközelebbi településig.

Az egyik áldozat, egy 43 éves német férfi Felső-Ausztriában, biciklivel haladt az úgynevezett dunai kerékpárúton Linz irányába, amikor egy nehezen járható szakaszhoz ért, és tolni kezdte a kerékpárt. Már 3 és fél kilométert tett meg az erdőben, amikor a lábszárát megharapta egy kígyó. Telefonon hívta a mentőket, de éppen egy komoly viharzóna vonult át a terület felett, így a kapcsolat újra és újra megszakadt, a helyszínre vezető utat pedig kidőlt fák torlaszolták el.

A mentők arra utasították, hogy haladjon tovább az úton a legközelebbi település felé. A férfi végül a csomagjait és a kerékpárját a nehéz terepen hátrahagyva, gyalogosan kijutott az erdőből, ahol végül elérte a mentőkkel, akik kórházba szállították. Nem egyértelmű, hogy milyen kígyó harapta meg, de ezen a vidéken előfordulhat a Magyarországon is honos keresztes vipera, amelynek mérge nem életveszélyes, de érdemes a harapással orvoshoz fordulni. Előfordul még az erdei sikló, amely nem mérges, de a harapása fájdalmas lehet.

A másik eset a stájerországi Gußwerk falu közelében történt, egy 48 éves osztrák nőt kezét harapta meg túrázás közben egy kígyó. Mivel úgy gondolta, az állat nem mérgező, felhívta az ismerőseit, akik visszavitték a szállására, hogy pihenjen. Ekkor azonban hirtelen keringési problémái támadtak és összeesett. Mentőhelikopter vitte kórházba, 

a tünetek alapján azt feltételezik, hogy egy „pokolvipera”, vagyis a keresztes vipera fekete színű változata haraphatta meg.

#Külföld#ausztria#kígyó#pokolvipera#keresztes vipera

Címlapról ajánljuk