Külföld

Az osztrák kormány 2400 milliárd forintnak megfelelő összegű segélycsomaggal támogatja lakosságot a drágulások miatt

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 19:53

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, az első kifizetésekre már idén nyáron sor kerülhet.

Az osztrák kormány kedden, a drágulásokra reagálva, hatmilliárd eurós segélycsomagot mutatott be, amely már idén nyáron több száz eurós egyéni kifizetéseket jelentene a lakosság számára – írja az MTI az osztrák APA hírügynökségre hivatkozva.

A folyamatos áremelkedések miatt az osztrák kormány ötmilliárd eurót fordítana magánszemélyek támogatására, egymilliárdot pedig a vállalkozások kisegítésére. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, az első kifizetésekre már idén nyáron sor kerülhet.

A segélycsomag szerint a családok gyerekenként 180 eurónyi (aktuális árfolyamon 72 ezer forint) támogatást kaphatnak a családi pótlékon felül augusztusban, míg szeptemberben az alacsony jövedelműek, a szociális ellátásban részesülők, a minimálnyugdíjasok és a munkanélküliek 300 euró (120 ezer forint) összegű, egyszeri támogatásban részesülhetnek.

A csomag legjelentősebb része az úgynevezett klímabónusz, amelyet a segélycsomag részeként, az eredeti 100-200 euróig terjedő összegről 250 euróra (100 ezer forint) növelnének; ezt az éves járulékot az Ausztriában októbertől hatályos széndioxid-adó ellensúlyozására vezették be, s mindenki jogosult rá, aki Ausztriában évente legalább 183 napon át bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A klímabónusz részeként a családosok gyerekenként ennek a 250 eurós összegnek a felét is megkapnák.

Emellett Ausztria minden lakosát 250 eurós egyszeri kompenzáció illetné meg az áremelkedések miatt. A segélycsomag kitér a családi adókedvezmény és a gyermekek után járó kiegészítő pótlék megemelésére is.

Karl Nehammer, Ausztria kancellárja a segélycsomag bemutatásakor méltatta a javaslatot, Johannes Rauch, a kormány szociális minisztere pedig meggyőződéssel állította, hogy

ezen intézkedések nem csak felveszik a harcot a szegénységgel, hanem meg is fogják akadályozni azt.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Külföld#ausztria#segély#drágulás#infláció#Gazdaság

Címlapról ajánljuk