Külföld

Bepanaszolták Magyarországot az osztrák autókluboknál a benzinturizmus leállítása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 17:18

Kiverte a biztosítékot a magyar szigorítás.

Az osztrák Die Presse az APA hírügynökség cikke alapján arról ír, hogy a magyar kormány csütörtöki bejelentését követően péntektől vége a Magyarországra irányuló benzinturizmusnak, azonban „a magyar szabályozás gyakorlati megvalósítása továbbra is sok kérdést hagy megválaszolatlanul.” Két autóklubot, az ARBÖ-t és az ÖAMTC-t is megszólaltatták, mindkét szervezet kétségbe vonja a magyar szigorítás jogszerűségét.  

Mint írják: egyelőre a gyakorlati megvalósítás nem világos. Pénteken éppen ezügyben fordult Orbán Viktorhoz a Független Benzinkutak Szövetsége, felvetéseikről itt olvashat bővebben. 

Martin Grasslober, az ÖAMTC közlekedésirányítási szakértője úgy fogalmazott:

Tagjainktól kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy az osztrákok egyáltalán nem tankolhatnak Magyarországon.

Szerinte problémákhoz vezethet, hogy a kasszarendszerek részben nem tudják kezeli a helyzetet. Grasslober hozzátete: kaptak olyan visszajelzéseket, hogy elküldik az embereket a kutaknál és hiányol egy kis fantáziát a gyakorlati megvalósítás kivitelezéséhez.

„Alapvetően Magyarország megsérti az uniós jogot, és kár, hogy ez történik” – mondta az ARBÖ szóvivője, Sebastian Obrecht. Martin Grasslober is ezen a véleményen van, szerinte a nem magyarokat árdiszkrimináció éri, ez pedig az uniós jog alapján problémás. Az ÖAMTC-hez már reggel érkezett tagi megkeresés, hogy mindez egyáltalán megengedhető-e, lehet-e panaszt tenni.

Kiemelik: ha jogszerűtlenségről van is szó, ez nem változtat a kialakult káoszon, a szabályozás bírósági vizsgálata hónapokig tart. Arra, hogy a rendszám alapján dől el, hogy ki tankolhat a hatósági áras benzinből, az ÖAMTC közlekedésirányítási szakértője azt mondta: „nézzük meg, hogy ez tényleg megvalósítható-e.”

Pénteken az osztrák lapok intenzíven foglalkoztak azzal, hogy pénteket véget ért a benzinturizmus. Kommentelőik erősen fogalmaztak a változtatásról. A Kronen Zeitung pedig bemutatott egy tankolni vágyó osztrák autóst, akit egy magyar benzinkutas egyszerűen hazaküldött Ausztriába

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#ausztria#benzinárstop#autóklub

Címlapról ajánljuk