Külföld

Budapestre küldheti nagykövetnek Zelenszkij az ukrán fronton harcoló kárpátaljai egyetemi tanárt

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 15:49

Fegyir Sándor azzal vált ismertté, hogy a lövészárokból is tartott előadást diákjainak.

A cikk 20 óra 16 perckor újabb információkkal frissült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fontolóra vette, hogy az Ungvári Egyetem tanárát, a kárpátaljai magyarként az ukrán hadseregben harcoló Fegyir Sándort (magyarul használt nevén Sándor Ferencet) jelöli Ukrajna budapesti nagykövetének – értesült Panyi Szabolcs, a Direkt36 és a VSquare újságírója. Twitter-bejegyzésében ukrán és magyar forrásokra hivatkozik, hozzátéve, hogy a kérdés még nem dőlt el.


Frissítés: Hazai diplomáciai források a hvg.hu-nak megerősítették, hogy Fegyir Sándor neve felmerült lehetséges nagykövetként. A portál megkereste Marija Mezenceva európai integrációs ügyekben aktív ukrán parlamenti képviselőt is, aki konkrét név említése nélkül azt mondta, hogy olyan nagykövetet szeretnének Magyarországra küldeni, akinek vannak magyar gyökerei és képzett a társadalomtudományokban.

Fegyir Sándor azzal vált ismertté, hogy a frontról, a lövészárokból is tartott online előadásokat tanítványainak. Az ő példáján fellelkesülve indítottak hazai civilek gyűjtést a kárpátaljai katonák számára, amiről a Házon kívül is beszámolt.


Nyitókép: Traski Viktor és Fegyir Sándor – Fotó: Facebook / Fegyir Sándor

#Külföld#ukrajna#nagykövet#fegyir sándor#kárpátaljai magyarok

Címlapról ajánljuk