Külföld

Van egy jogi kiskapu, aminek köszönhetően Svédországban a fiatalkorúak is vezethetnek

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 12:26

Igaz, nem autót, hanem valami olyasmit.

Viszonylag kevesen tudják, de Svédországban az 1930-as évek óta van egy jogi kiskapu, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalkorúak is vezethessenek valamiféle járművet a közúton. Az egyik kikötés az, hogy a maximális sebessége az eszköznek nem haladhatja meg a 30 kilométer per órát.

A törvény eredeti célja az volt, hogy bármilyen járművet úgy módosíthassanak, hogy mezőgazdasági eszközként használhassák őket, és hogy az egész család részt vehessen velük a mezőgazdasági munkálatokban.

A század eleji válságot követően az ország gazdái végre megengedhették maguknak a megfelelő mezőgazdasági felszereléseket, köztük a profi traktorokat és egyéb munkagépeket, de az említett törvény érintetlen maradt.

Svédországban az 1950-es években a vidékiek előszeretettel használták ezeket a félig autó, félig traktor járműveket, hogy eljussanak egyik helyről a másikra. Nem kellett feltétlen mezőgazdasági munkát végezni ahhoz, hogy ezeket a járműveket kiskorúak és jogosítvány nélküliek is vezessék. Sok helyen ez jelentette az egyetlen rugalmas közlekedési lehetőséget, tekintve, hogy akkoriban nem volt mindenhol tömegközlekedés a vidéki tájakon.

Ezek a traktorszerű járművek sok helyen a mai napig forgalomban vannak, és olyanok vezetik őket, akiknek rendes esetben nem volna erre lehetőségük. 

Sok vidéki tinédzser számára az A-traktor (így nevezik ezt a kategóriát Svédországban) a függetlenséget szimbolizálja. A országban igazi kultúrája lett a traktorozásnak, sokan képesek nagy teherautókat is átalakítani A-traktorrá.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#svédország#vezetés#traktor#mezőgazdaság

Címlapról ajánljuk