Külföld

Ausztria is beszáll Magyarország ellen az LMBTQ-jogokért

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 7:08

Ausztria úgy döntött, hogy az Európai Bizottság oldalán beavatkozik a Magyarországgal szemben, a vitatott, gyermekvédelminek nevezett törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásba. 

Az Európai Unió a demokrácián, a jogállamiságon és az emberi jogokon alapul, amelyeket minden eszközzel meg kell védeni. A kötelezettségszegési eljárás szükséges lépés az alapvető jogok teljes körű érvényesítéséhez

 – mondta Karoline Edtstadler (ÖVP) európai ügyekért felelős miniszter az osztrák közszolgálati ORF híre szerint. 

A miniszter közleményében felelevenítette: Ausztria már 2021-ben, 17 másik tagállammal közösen  nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki Magyarország az LMBTQ személyekkel kapcsolatos diszkriminatív politikája és az ezzel kapcsolatos szólásszabadság korlátozása miatt. 

Tavaly decemberben derült ki, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegés megállapításáért nyújtott be keresetet az Európai Bírósághoz. A Bizottság a kormány gyermekvédelminek nevezett törvényben a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt fordul a bírósághoz.

Az eljárást nem sokkal a jogszabály 2021 júliusi elfogadása után indította el az Európai Bizottság, és összesen hat ponton állapították meg, hogy a magyar törvény szembemegy az uniós közösségi joggal, Ursula von der Leyen elnök is bírálta. A törvényt eredetileg a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálása miatt hozták, azonban az utolsó pillanatban kiegészítették melegellenes passzusokkal.

Februárban Belgium és Luxemburg is beszállt a perbe.

Flóris és Martin nemváltoztatási kálváriájáról vallott a Házon kívülnek:


Nyitókép: Karoline Edtstadler osztrák EU- és alkotmányügyi miniszter beszél a sajtó képviselőinek az EU Általános Ügyek Tanácsának ülése előtt Brüsszelben, 2022. január 25-én. – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#ausztria#magyarország#kötelezettségszegési eljárás#pedofiltörvény

Címlapról ajánljuk